Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Nadia Nsayi: dochter van de dekolonisatie

Share

foto: Leen

Nadia Nsayi vertelt op basis van haar boek ‘Dochter van de dekolonisatie’ over haar familieverhaal, de Belgische kolonisatie van Congo en de koloniale erfenissen. Ze eindigt met een pleidooi voor dekolonisatie. Zestig jaar na de onafhankelijkheid van Congo is dit nog steeds work in progress..

Hoe kunnen we als lokale radio bijdragen tot een beter begrip van de geschiedenis, de stereotypen doorbreken en actief inzetten op een gedekoloniseerd discours? Hoe zit het met het restitutiedebat? Wat kunnen we doen om in Antwerpen een gelijkaardig project te realiseren als Urban Brussels om de publieke ruimte te dekoloniseren?

Het dekoloniseringsdebat in de muziek? Hoe zit het met de Vlaamse kanon, die stelt een weerspiegeling te zijn van een inclusieve maatschappij?

De rol van de 3 K’s in de (de)kolonisatie: Koning (later staat), Kerk en Kapitaal. Excuses van Antwerps Bisschop Johan Bonny die het register van de kerk wil openstellen voor mestisekinderen. Wordt het eindelijk tijd dat er transparantie komt rond de inkomsten van de rijkste families in België die winsten boekten op een koloniaal regime?

En nog veel meer stof tot discussie….

Een programma in samenwerking met Hans De Beuckelaer – Radio Centraal/ De kapkamer.

0 Comments on “Nadia Nsayi: dochter van de dekolonisatie”

Leave a Comment