Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Recht op abortus wereldwijd onder druk. Hoe meer controle, hoe meer verzet.

Share

Ellen Verryt ging in gesprek met Patrycja Pompala, Poolse feministe en sociaal activiste. Projectverantwoordelijke ook bij Anti-geweldcentrum Elles pour Elles. Een geanimeerd gesprek over de abortusstrijd in Polen, het land dat de meest liberale abortuswet had onder de communisten en ondertussen met de meest conservatieve restrictieve wetgeving zit onder de nationaal-conservatieve regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS). Eens te meer zien we in Polen het verbond tussen extreem-rechtse politieke krachten en de katholieke kerk aan het werk. Zij trachten met alle middelen het recht op zelfbeschikking van de vrouw nog verder te beperken en het homofoob geweld
aan te moedigen.

Dat gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot. In Polen komen al wekenlang tienduizenden vrouwen op straat. Ondertussen worden ze zelfs ondersteund door mijnwerkers en boeren. Hoogst ongewoon in het huidige conservatieve Polen! Hangt daar een geur van revolutie misschien?

Ook in België wordt het recht op abortus nog steeds als politieke pasmunt ingezet. Dit gebeurde onlangs nog in aanloop naar de vorming van de federale regering. CD&V, N-VA en ‘Vlaams Belang’, de 3 partijen die zich verzetten tegen het wetsvoorstel dat de voorwaarden voor vrijwillige zwangerschapsonderbreking versoepelt, slaagden er immers op 15 juli in om de tekst voor een derde keer door te sturen naar de Raad van State, waardoor de versoepeling van de abortuswetgeving weer in de koelkast gezet werd. Er zijn ook veel protesten in België in solidariteit met de Poolse vrouwen.

Daarbovenop stapt Polen ook nog uit de ‘Conventie van Istanbul over geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld’, dat in werking trad in 2016. Polen stoort zich aan het woord ‘gender’. Onvoorstelbaar, net nu er tijdens de lockdownperiodes een forse toename is van huiselijk geweld.  In België worden net zoals in veel andere landen – waaronder Polen – in tal van steden acties georganiseerd in het kader van de internationale dag tegen geweld op vrouwen op 25 november. In België gebeurt dit onder de noemer van het Platform Mirabal. De oproep vind je HIER .
In Antwerpen  neemt het  collectief 8 maart op zondag 22 november om 12u30 de zichtbare actie aan het Justitiepaleis in Antwerpen voor haar rekening.

Waar Radio Centraal vorig jaar nog een belangrijke partner was van de 48ste Nationale vrouwendag en er rechtstreeks vanuit het Werkhuys in Borgerhout verslag over bracht, gaat de 49ste vrouwendag van dit jaar op 11/11 volledig digitaal door vanuit de Centrale in Gent.

Digitaal jazeker, maar daarom niet minder kritisch en solidair. Een dag vol ontmoeting en uitwisseling rond gelijkheid v/x/m en feminisme! Schrijf u nu in via deze webpagina.

0 Comments on “Recht op abortus wereldwijd onder druk. Hoe meer controle, hoe meer verzet.”

Leave a Comment