Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Chinese vaccins gaan viraal

Share

creative commons

China verovert de wereld, maar terwijl we nog altijd zowat alles uit China importeren worden de in China ontwikkelde vaccins uit de westerse markten en ook grotendeels uit de media gehouden. Nochtans gaan de Chinese vaccins wereldwijd viraal.

In zijn boek  ‘De Val van Icarus‘ wil Nick Meynen aantonen dat de covid-pandemie ons niet uit het niets is komen overvallen maar het gevolg is van beleidskeuzes. We gaan tijdens ons gesprek in op de rol van China als wereldspeler, met de vaccin-exportstrategie als casestudie.

Als de Chinese en Russische vaccins al in de westerse media aan bod komen, is het in negatieve zin en wordt er op onbetrouwbaarheid en risico gewezen.
Nick Meynen: “Wat de Chinese vaccins betreft is dat niet terecht, want ze hebben ook de drie testfases doorlopen. Wel is het zo dat de Chinese vaccins in derde landen werden getest omdat het virus onvoldoende circuleerde in China.” Ondertussen worden de Chinese vaccins volop verdeeld in vooral het Midden Oosten, Zuid-Oost Azië en Latijns Amerika. Maar ook Turkije, Oekraïne, Servië en EU-land Hongarije zullen ze gebruiken. Nick Meynen: “China doet aan vaccindiplomatie door een heel ander beleid te voeren dan het Westen, dat vaccins hamstert. Xi Jinping zegt dat China de  vaccins verkoopt aan kostprijs en springt in het gat dat Trump gelaten heeft. China sluit deals met strategische landen en koopt er zieltjes mee. Het is nog niet helemaal duidelijk in welke mate China loyaliteit koopt en dit geostrategisch zal uitspelen.”

“China is niet langer een opkomende macht maar nummer één op veel gebieden, inzake patenten, artificiële intelligentie, ontwikkeling van drones, zonne-energie, windenergie… Ook de IQ’s zijn hoger in China. Terwijl het gemiddeld  IQ in China blijft stijgen, daalt het hier. Zelfs in termen van koopkracht  is de economie nu al groter dan die van de VSA, en China is de belangrijkste handelspartner van 122 landen.”

In februari 2021 vroeg  Brice Couturier, een Franse opiniemaker, in een opiniestuk retorisch of  de corona-epidimie het Tsjernobil van Xi Jinping zou worden. Nick Meyns: “De corona-epidemie is niet het Tsjernobil van XI Jingping geworden maar dat van Trump, of zelfs van de VSA. China neemt nu een zoete wraak op de vernederingen die 175 jaar geleden begonnen met de eerste opium-oorlog.”

0 Comments on “Chinese vaccins gaan viraal”

Leave a Comment