Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Violett

Share
 Wendy Gabriels coördinator van Violett, een hulpverlenersorganisatie voor sekswerkers.
“Raamprostitutie is slechts een klein segment van sekswerk, naast bars, erotische uitbatingen, escorte en webcamseks. Violett zit niet in het segment van de happy hooker. Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Het wordt vooral tijd dat men de taboes rond sekswerk doorbreekt en begint met sekswerk te normaliseren. Men weet niet wie sekswerker is. Misschien zit die wel naast je. Er zijn studentes die bijverdienen, allerlei soorten mensen, een weerspiegeling van de bevolking.”
Drie maanden zonder inkomen, weinig netwerk, sociaal isolement. Het was voor velen van hen erg moeilijk. Violett deelde voedselpaketten uit en bons voor hygiënische producten. Ook werd er onderhandeld met huisbazen voor huuruitsel.
Sommige klanten zijn tijdens de lock-down heel opdringerig blijven vragen. Anderen waren oprecht bezorgd omdat ze wisten dat de persoon die ze vaak bezoeken het niet gemakkelijk zou hebben.
Vergeleken met de gemiddelde bevolking -mensen die geen sekswerk doen, zijn er bij sekswerkers weinig soa’s. Er is binnen de sector een groot bewustzijn hier rond.  Veel sekswerkers hebben een enorme mensenkennis, anders overleef je niet in de sector. Er is gebrek aan een juridisch statuut. Het faciliteren van sekswerk is verboden. Op veel plekken is er wel een gedogen beleid , lokaal beleid bepaalt veel. In Gent werken ze bijvoorbeeld vaak met horeca-contracten of men is ingeschreven als schoonheidsspecialiste of masseuse. Eerst zou men sekswerk uit de strafwet moeten halen, dan pas kan men verder gaan.  Het is vooral hopen dat het beleid niet de kant uit gaat van het Scandinavische model, waarbij de klant strafbaar is met het uiteindelijke oog op abolitionisme. Als het niet erkend wordt, blijft het toch gebeuren, maar dan onder de radar en dat is net veel gevaarlijker.
Violett en de prostitutieambtenaar werkten in Antwerpen aan een protocol voor corona handhygiëne, ventilatie van de  ruimtes, mondmaskers voor klant en sekswerkers. Alles wat niet expliciet verboden is, is toegelaten vanaf 8 juni.
Pijpen kan weer. De klant blijft dan zijn mondmasker dragen. Een schone vagina of penis bevredigen is veel veiliger dan speeksel. Het covid-19 virus zit dan ook niet in vaginaal vocht of sperma.

0 Comments on “Violett”

Leave a Comment