Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Afghanistan: “De Taliban zijn niet veranderd”

Share

 Lailuma Sadid is een Afghaanse journaliste die in Brussel belandde, er nog altijd woont en werkt, en vooral voor vrouwenrechten opkomt.

In 2002, dus na de val van het  Taliban-regime, was ze de eerste Afghaanse vrouw die weigerde een hoofddoek te dragen op TV. “Het was niet gemakkelijk. De mentaliteit van de Afghaanse mannen en maatschappij in het algemeen, blijft een probleem. Maar nu is de tijd voor verandering gekomen. Indien nu niet, wanneer dan wel? Ik blijft voor gelijkheid, vrijheid en gerechtigheid vechten. De oorlog in Afghanistan duurt nu al 42 jaar en in die jaren heb ik 35 familieleden verloren, waaronder mijn vader. Miljoenen families hebben hetzelfde meegemaakt. Dat is onaanvaardbaar. Hoelang gaat dit nog duren?”

Lailuma Sadid is een hevige tegenstander van de Taliban en staat sceptisch tegenover de onderhandelingen die Noorwegen nu  start met de nieuwe machthebbers: “De meerderheid van de bevolking is tegen de erkenning van het regime. Dagelijks worden er vrouwen en jongeren die demonstreren gearresteerd en vermoord. De Taliban zijn niet veranderd en zullen nooit veranderen. Het was een vergissing van de VSA om in 2018 onderhandelingen met hen aan te vatten. De extremistische Haqqani-fractie heeft de macht van de Taliban-regering in handen. De Haqqani-leider is minister van binnenlandse zaken. De VN had tien miljoen dollar beloofd aan wie zijn adres kon leveren.  Ik begrijp niet hoe de wereld dit zomaar laat passeren.”
(nvdr: het gaat hier over Sirajuddin Haqqani. Er is inderdaad een prijs op zijn hoofd gezet, maar door de VSA, niet de VN).

Verder stelt Sadid dat IS en de Taliban samenwerken. Feiten wijzen in de andere richting: kort na de verovering werden een aantal aanslagen gepleegd die opgeëist werden door IS, en lieten de Taliban weten dat ze een IS-leider had geëxecuteerd.

0 Comments on “Afghanistan: “De Taliban zijn niet veranderd””

Leave a Comment