Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Plannen voor staatsgreep in de VS

Share

Smedley Butler’s getuigenis

Met zijn oproep  om de aanstelling van Joe Biden als president  tegen te houden was Donald Trump niet de eerste in de VSA die aan een staatsgreep dacht. In 1934 planden een aantal industriëlen en bankiers om de New Deal van Roosevelt via geweld tegen te houden.

In 1934 getuigde majoor-generaal Smedley Butler voor een parlementaire commissie dat men hem gevraagd had om een militie van een half miljoen man te leiden die de regering onder druk kon zetten om zo de New Deal tegen te houden, of desnoods de regering omver te werpen. De plannen werden gesmeed in de hoogste kringen met betrokkenheid van kopstukken van General Motors, J.P. Morgan en Du Pont.

Gerald C  McGuire,  vertegenwoordiger van een beurshuis, was de man die Smedley Butler contacteerde met de vraag om de coup te steunen. McGuire haalde zijn inspiratie voor wat de geschiedenis ingegaan is als de ‘Business Plot‘ onder andere bij Benito Mussolini. Die had zijn fascistische militie van zwarthemden kunnen opbouwen dankzij de verpauperde en gedesillusioneerd veteranen uit de eerste wereldoorlog, en had de Italiaanse democratie gedestabiliseerd  met acties zoals de Mars op Rome.

Een andere inspiratie was de antiparlementaire opstand in Parijs van februari 1934, enkele weken voor een bezoek van McGuire aan de Franse hoofdstad. Bij de opstand probeerde extreem rechts de aanstelling van een nieuwe regering te verhinderen.

De samenzwering in de VS kwam tot stand onder leden van de American Liberty League een groep van reactionaire industriëlen en financiers die zich tot doel stelden om ‘het recht op ondernemen, werk en eigendom te promoten’. Hoever zij met McGuire meeggegaan zijn in de samenzwering is nooit duidelijke geworden omdat de parlementaire onderzoekscommissie de leden van de league niet heeft ondervraagd.

Deze bijdrage is grotendeels een overname van het interview op 26 januari door Democracynow met Jonathan Katz, auteur van Gangsters of Capitalism.

0 Comments on “Plannen voor staatsgreep in de VS”

Leave a Comment