Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Verantwoordelijk bankieren: de kleintjes nemen het voortouw

Share

fairfin.be

Het tweejaarlijks ‘Bankwijzer‘-rapport over het investeringsbeleid van de Belgische banken is uit. De kleinere spelers doen het veel beter dan de Belgische grootbanken.

Jozef Vandermeulen van FairFin, dat de Bankwijzer opstelt: “Het geld op onze rekeningen staat niet stil en wordt door de banken geïnvesteerd en er worden projecten mee gefinancierd. Het beleid van de banken is dus belangrijk. FairFin beoordeelt dat beleid op tien thema’s: op transparantie, klimaatbeleid, respect voor mensen- en arbeidsrechten, gendergelijkheid enzovoort.”

Klein is fijn

Jozef Vandermeulen: “De vier grootbanken (KBC, Belfius, ING en BNP Paribas) doen het iets beter dan in de vorige editie, maar het kan nog veel beter. Ze beginnen wel te erkennen dat ze iets aan hun beleid moeten doen, maar het blijft vaag. Als het erop aankomt worden er geen knopen doorgehakt en blijven ze bijvoorbeeld steenkoolprojecten financieren.”

“De kleinere banken nemen het voortouw: VdK bank, bijvoorbeeld, heeft haar beleid herzien en heeft besloten alle fossiele brandstoffen uit te sluiten. Ook Argenta scoort goed. Kleinere banken investeren meer lokaal en voeren daardoor een strenger beleid. De grootbanken zelf stellen dat het voor hen moeilijker is om een ethisch beleid te voeren, maar ze hebben veel meer middelen, mensen en ook macht om eisen te stellen, dus is het eigenlijk gemakkelijker voor hen. Door hun grotere impact op de maatschappij hebben ze ook veel meer verantwoordelijkheid en zou men dus net van hen een strenger beleid mogen verwachten.”

NewB

Nieuwkomer coöperatieve bank NewB scoort goed en staat op de tweede plaats, na de ethische bank Triodos (die niet alle bankdiensten aanbiedt). Toch scoort NewB, die zich ook als ethische bank positioneert, niet systematisch beter dan Argenta en VdK.

Jozef Vandermeulen: “Het beleid van NewB is nog niet in alle details uitgewerkt. We vragen duidelijke regels, specificaties en rode lijnen. NewB heeft nog niet de tijd gehad om alles tot in de puntjes uit te werken terwijl Triodos al veertig jaar bezig is. De score van 70% voor NewB is dus wel degelijk heel goed.”

FairFin vraagt meer overheidsregulering. Jozef Vermeulen: “De grootbanken blijven schadelijke investeringen doen omdat dat meer rendeert op de korte termijn. Winsten van duurzame en kosten van schadelijke investeringen zijn meer iets van de langere termijn. Er zijn dwingende maatregels van de overheden, ook de Europese, nodig om dat investeringsgedrag bij te sturen. Investeren in fossiele brandstoffen zeer duur maken, bijvoorbeeld, banken verplichten om de volledige productieketen van de bedrijven te checken, om strenge regels aan te houden in verband met corruptie en transparantie, enzovoort.”

0 Comments on “Verantwoordelijk bankieren: de kleintjes nemen het voortouw”

Leave a Comment