Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

De Buildrager komt terug thuis

Share

De Buildrager op het Schengenplein (foto: RC)

De Buildrager, het iconisch standbeeld van een Antwerpse dokwerker door Constantin Meunier, keert terug naar de Grote Markt. “De Buildrager is de ‘patroonheilige’ van de vijfduizend resterende havenarbeiders”, zegt Danny Nevelsteen die 36 jaar aan de Antwerpse dokken gewerkt heeft. “Tijdens de renovatie van het stadhuis was de Buildrager opeens verdwenen. Hij bleek verhuisd te zijn naar de beeldenopslag van het Middelheimmuseum. Morgen, op 1 mei,  wordt hij dus opnieuw onthuld  op de Grote Markt.”
“Er is veel verandert sedert ik (begin jaren ’80) begonnen ben. Alles gaat sneller maar ook gelukkig veiliger. Toch blijft het een beroep met risico’s.”

Een gesprek over De Buildrager, de dokkersstiel en de Wet Major.

0 Comments on “De Buildrager komt terug thuis”

Leave a Comment