Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Crisis in Bulgarije rond Oekraïne en Noord-Macedonië

Share

Kirik Petkov, bron: Bulgarije, via wikipedia

Na drie verkiezingen kwam er in Bulgarije een pro-Europees bestuur, maar de coalitieregering van Kiril Petkov heeft een vertrouwensmotie in juni niet overleefd door onenigheid rond het EU-lidmaatschap van Noord-Macedonië. Ook de situatie in Oekraïne zorgt voor spanningen.

De val komt er nadat de partij van zanger Salvi Trifonov haar steun opzegde. Ook hier spelen nationalistische reflexen een rol, met Petkov die een pro-EU lijn volgt terwijl Trifonov de toetreding van Noord-Macedonië tot de EU niet ziet zitten.

Freddy De Pauw (Uitpers): “Voor veel Bulgaren is Noord-Macedonië eigenlijk Bulgaars, een discussie over identiteit waarvan extreemrechts profiteert. De toetreding van Noord-Macedonië en Albanië zijn aan elkaar gekoppeld, en die twee landen hebben zich de afgelopen week kwaad gemaakt.” De blokkering door Bulgarije irriteert Albanië en Noord-Macedonië, vooral omdat tezelfdertijd de EU-toetreding van Oekraïne door de procedurele molen gejaagd wordt.

De politieke spanningen reiken ook verder dan het Noord-Macedonisch EU-lidmaatschap. Er bestaat een sterke pro-Russische onderstroom in het land, en de eerste minister kreeg van het parlement dan ook geen toestemming om wapens te leveren aan Oekraïne.

0 Comments on “Crisis in Bulgarije rond Oekraïne en Noord-Macedonië”

Leave a Comment