Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

T(w)o work – de weg naar werk

Share

Onder deze titel regisseerde Annabel Verbeke samen met vijf regisseurs van buitenlandse origine vijf documentaires die telkens één nieuwkomer volgen in haar/zijn moeizame traject om in ons land een job te vinden, en een aantal organisaties die daarbij ondersteuning bieden.

We spraken eerste met Nina Payrhuber van Filmpact, die onder andere dit filmproject coachen om zo veel mogelijk maatschappelijk impact te krijgen.

Daarna spraken we met Annabel Verbeke over de reeks zelf en het onderwerp daarvan, met name hoe moeilijk het is voor nieuwkomers om hier aan de slag te gaan.

In de studio was ook Setareh Samavi, een Iraanse regisseuse die één van de documentaires co-regisseerde. Ze vertelde over de filmcultuur in Iran, die een lange traditie kent. De allereerste Iraanse documentaire, gefilmd op 18 augustus 1900, ging zowaar over een bloemenevenement in Oostende. Ze vertelde verder over hoe het er onder het huidige regime aan toe gaat in de filmindustrie.

Mahsim Sarvi, de protagonist van haar documentaire, was ook in de studio. Hij vertelde kort waarom hij uit Iran vertrok, tenslotte in ons land terechtkwam en uiteindelijk werk vond.

Tenslotte spraken we met Benjamin Gérard van Rising You, een organisatie die nieuwkomers een warm nest biedt met gemeenschappelijke sportactiviteiten, en daar ook een traject aan koppelt om werk te vinden.

Aangezien de volgende programmamaker niet kwam opdagen, heeft Sarvi na het interview nog een half uurtje gevuld met Iraanse protest-rappers.

Op maandag 9 januari is Rising You te gast in Filmhuis Klappei, waar dan de documentaire over Mahsim Sarvi gespeeld wordt. Na de documentaire volgt er er een interactieve nabespreking met Mahsim Sarvi en Rising You over werk en integratie. Meer info & reserveren alhier.

0 Comments on “T(w)o work – de weg naar werk”

Leave a Comment