Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Presidentsverkiezingen In Tsjechië

Share

Andrej Babiš. foto: David Sedlecký via wikipedia

Vandaag gaat de eerste ronde door van de presidentsverkiezingen in Tsjechië. De belangrijkste kandidaat is voormalig premier Andrej Babiš,  een oligarch die zijn fortuin bouwde door middel van dubieuze constructies en zakenmanoeuvres waar het gerecht zich op stuk beet.

Toch is de man nog heel populair. “Dat is een fenomeen dat zich in veel  landen van  het voormalig  Oostblok voordoet. Iemand die het gemaakt heeft in het bedrijfsleven kan rekenen op veel steun. Vooral bij mensen die lid van de communistische partij geweest zijn.  Ze hebben een verstoord beeld over de vrije markt en het kapitalisme”, aldus Fred Stroobants vanuit Praag .

“Naast Andrej Babiš maken Petr Pavel, een voormalige generaal, en  Danuše Nerudová, rector van een universiteit in Brno, kans om de tweede ronde te halen.”  Het presidentschap is protocollair, maar toch niet helemaal, want de president benoemt de premier en ministers.

“De vrijspraak van Babiš doet vermoeden dat er geen rechtstaat is in Tsjechië, maar daar moet je toch mee opletten. Tsjechië kan niet vergeleken worden met Hongarije of Polen. De zaak was zodanig complex dat Babiš hier waarschijnlijk ook vrijgesproken zou zijn. In Tsjechië zijn er ook nog onafhankelijke media.”

“Met zijn kandidatuur is het vooral de bedoeling van Babiš om stokken in de wielen te steken van de progressief-liberale regering.” 

Post scriptum: Enkele uren na het gesprek blijkt dat Babiš en Pavel doorgaan naar de tweede ronde die op 27 en 28 januari doorgaat. Babiš (35,0%) is de sterke man op het platteland,  Pavel, die nog net iets meer haalt (35,4%), wint vooral in de steden. Danuše Nerudová is wel derde maar krijgt  net geen 14% en haalt de tweede ronde niet.

0 Comments on “Presidentsverkiezingen In Tsjechië”

Leave a Comment