Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Welk Oekraïne na de overwinning ?

Share

Corruptie (Blasts from The Ram’s Horn,1902)  

Voor de Rusische inval kreunde Oekraïne onder de last van corruptie en oligarchieën. Het westen begint nu plannen te maken voor wat er moet gebeuren na een overwinning tegen de Russen. Daarbij staat een economisch model voorop van minimale arbeidswetgeving gekaderd in een saus van Woke-cancelling.

De Oekraïense oligarchen hebben het afgelopen jaar veel van hun rijkdom verloren. Toch blijft het land uiterst corrupt, met een score van 32 op 100 voor de strijd tegen corruptie volgens Transparancy International.  Daarmee scoort het land dat nu via een snelprocedure de Europese Unie ingeloodst wordt een stuk slechter dan Albanië en Bosnië -Herzegovina, landen die al jaren in de wachtkamer zitten.

Freddy De Pauw van Uitpers“Het probleem was, onder meer, dat er voor minstens een paar honderd miljoen euro overgefactureerd werd voor de leveringen van levensmiddelen aan het leger. De zaak wordt nu aangepakt, waarschijnlijk om de Europese Unie de indruk te geven dat men iets aan het systemische probleem doet. Het is opvallend dat de eerste reactie van de minister van defensie was dat het allemaal leugens waren, en dat de journalisten die de zaak aan het licht brachten, aangepakt zouden worden. De oude reflex is er dus nog altijd.”

 

Corruptie

Freddie De Pauw: ” De wederopbouw na de oorlog zal honderden miljarden kosten en dus bijzonder veel begeerte losmaken. Als dat via de (huidige, corrupte) staatsinstellingen gebeurt, zal dat problemen geven. De controle-organen zijn nog altijd zwak, procureurs die zich met corruptie bezighouden worden zelf lastig gevallen, enzovoort. We moeten ons daar weinig illusies over maken. Dan wordt gekeken naar privatisering maar dat zal niets aan de zaak veranderen omdat alles via de corrupte overheid zal passeren.”

 

Arbeidswetgeving

“De heropbouw zal ook antisociaal zijn. Er worden plannen gemaakt en er is al een conferentie geweest in Loegano (Italië).  Dan heeft men het over de arbeidswetgeving die ‘gemoderniseerd’ moet worden in het voordeel van mogelijke investeerders. De vooropzegtermijn, bijvoorbeeld,  staat momenteel op negen weken, en dat moet dan naar beneden, want in Zuid-Korea en in Polen is de vooropzeg maar vier weken. Er is ook sprake van nul-uur-contracten (zonder garantie op werk) en er wordt een wet behandeld om het vastgoedpatrimonium van de vakbonden te confisqueren, in het kader van een zogenaamde ‘de-Soviëtisering’ . ” 

 

Genocide

Fredy de Pauw: “Het is moeilijk om betrouwbare statistieken te vinden over etnie en taalgebruik in Oekraïne. Vooral in het westen van het land zijn er mensen die geen woord Russisch kennen. In Lviv bijvoorbeeld. Lviv is een Poolse stad die na de tweede wereldoorlog aan Oekraïne overgedragen werd.” (nvdr: De Sovjet-Unie en het Westen kwamen overeen om Polen naar het Oosten te verschuiven, ten koste van Duitsland en ten voordele van de Sovjet-republieken Oekraïne en Wit -Rusland) “In 1942-1943 zijn door een Oekraïense fascistische militie tussen de vijftig- en honderdduizend (joodse en andere) Polen uitgemoord, een etnische zuivering die door Polen in 2016 werd uitgeroepen tot genocide.  De massamoorden van 1942-1943 worden door Oekraïne verzwegen. De overheid heeft zelfs van 14 oktober – de stichtingsdatum van de OePA-militie – een soort nationale feestdag gemaakt,  en de opperbevelhebber van het Oerkaïense leger heeft een ode gebracht aan  OePA-leider Stepan Bandera.” 

“Polen is niet gelukkig met de verheerlijking van Bandera. De Poolse regering is echter zodanig anti-Russisch dat ze desondanks toch honderd procent (het beleid van) Oekraïne steunt.”

 

Woke

FDP: “Al direct na de onafhankelijkheid in 1991 heeft Oekraïne een gemeenschapsgevoel proberen te creëren door middel van anti-Russische acties. Onmiddellijk werd het Russisch geschrapt als officiële taal. Een kwart van de Oekraïense bevolking spreekt echter enkel Russisch. Die mensen wonen bijvoorbeeld in de gebieden die in 1922 door Lenin aan Oekraïne toegevoegd waren, iets wat Poetin verweet aan Lenin.”

“Nu schakelt Oekraïne een versnelling hoger en worden de meeste Russische auteurs verboden. Tolstoj, Dostojevski en Pasternak worden als rovers en plunderaars afgeschilderd, boeken worden verscheurd om er dan Oekraïense boeken mee te drukken, een universiteit verbiedt om Russisch te spreken in de les … Dit is totaal onrealistisch. Tot een jaar geleden waren boeken, toneelstukken en de meerderheid van de media vooral in het Russisch.  Men heeft het over een ‘dekolonisatie’ van de economie.”

RC: ‘Cancelling’ van symbolen en ‘ dekolonisatie’… Dat klinkt nogal Woke.

FDP: “Inderdaad, en dat is een gevaarlijke tendens. Men wil op korte termijn een homogeen land creëren en minderheden moeten zich maar aanpassen. Er zijn ook Roemeense en Hongaarse minderheden, en die Europese buurlanden zijn dus ook niet gelukkig met die Oekraïense taalwetten.”

0 Comments on “Welk Oekraïne na de overwinning ?”

Leave a Comment