Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Een kijk vanuit Israël

Share

We spreken met Aviva Weisgal, die in een kibbutz woont tussen Jeruzalem en Tel-Aviv (Israël), over hoe ze de dag van de grootschalige aanval van Hammas beleefde en over de tegenaanval van Israël op Gaza. 

Aviva kwam als Amerikaanse in 1974 met de socialistisch-zionistische jeugdorganisatie Hashomer Hatzair naar Israël, waar ze zich in een kibbutz vestigde. Zelf was ze op 7 oktober in het noorden van het land, op veilige afstand van de aanval, maar ze heeft wel kennissen die ontvoerd of gedood zijn. 

Iedereen verliest bij  deze oorlog. Ik ben tegen de bezetting, maar ook tegen Hammas, dat de Palestijnse bevolking in de steek laat.” Ze deelt de boodschap vanhaar regering dat (enkel) Hammas het probleem en een Nazistische terreur-organisatie is. “Moest Hammas willen onderhandelen, dan zouden alle Palestijnen het veel beter hebben.”

Over wat moet er gebeuren is ze wel een andere mening toegedaan: “Deze waanzin moet eindigen. Ik pleit voor een wapenstilstand en vrijlating van alle gijzelaars.”

“Het beleid van onze extreemrechtse regering is slecht. Ze zijn akkoorden beginnen sluiten met Saoedi-Arabië, Dubai, Turkije, Marokko en Algerije, en hebben de belangrijkste factor genegeerd: de Palestijnen.” 

“Het enige wat telt, zijn de (Israëlische) gijzelaars. Ik vraag aan iedereen om zich in te leven in onze situatie.” 

0 Comments on “Een kijk vanuit Israël”

Leave a Comment