Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Presidentsverkiezingen in Slowakije / Terreur in Moskou

Share

Bratislava (Creative cmns, Justraveling.com, via wikipedia)

Slowakije kiest een nieuwe president. We bellen Fred Stroobants, die bij de buren in Praag woont. 

“In Slowakije heeft de president in principe slechts een protocolaire functie maar in de praktijk kan hij ook politieke signalen afgeven.”

Robert Fico kwam onlangs opnieuw aan de macht als premier in Slowakije.  De grootste kanshebber om de presidentiele verkiezingen te winnen is Peter Pelligrini, een sociaal-democraat die mee in de coalitie van Fico zit met een partij die afgesplitst is van die van Fico. Beide partijen noemen zichzelf trouwens ‘sociaal-democratisch'”

Nergens wordt de vraag gesteld of het Ijzeren Gordijn dat het Westen nu aan het bouwen is wel in het belang is van Europa.

“De politieke begrippen en groepen zoals we die in West Europa kennen zijn niet echt van toepassing in Oost-Europa. Na 40 jaar dictatuur is ‘links’ gecompromiteerd, bijvoorbeeld. ‘Sociaal democraat’ betekent niet hetzelfde als in het westen. Op gebied van buitenlandbeleid vaart Fico eerder de koers van Orban. Hij staat  weigerachtig tegenover de levering van wapens aan Oekraïne, Pelligrini trouwens ook.”

“In Tsjechië is een progressief-liberale coalitie van vijf partijen aan de macht, die pro-Europees is (waamee bedoeld wordt dat de anti-Russische koers gevolgd wordt die de Europese unie momenteel voert, nvdr). Ook in Slowakije is er een probleem van ondermijning van de rechtstaat terwijl dat niet aan de orde is in Tsjechië. In Slowakije heeft Fico nu na enkele maanden al  de dienst voor georganiseerde criminaliteit en corruptie afgeschaft die de moord op een journaliste Fico onderzocht. Hij wil nog andere hervormingen doorvoeren die niet echt bevorderlijk zijn voor de rechtstaat en zich bijvoorbeeld bemoeien met de publieke omroep.”

“Het populisme is hier anders dan bij ons (in het westen). Na de val van de muur is de economie geprivatiseerd door mensen met lidkaarten van de communistische partij die aan de leiding stonden van de bedrijven en ze voor hun eigen portemonnee geprivatiseerd hebben. De huidige populitische leiders komen uit die sfeer. Zo hebben we in  Tsjechië Andrej Babiš die in de liberale EU-fractie zit, niet bij extreem rechts.”

Gisterenavond was er een terreuraanslag in een theater in Moscow.

Fred Stroobants: “Het valt me op dat de westerse media geen expertise hebben als het over Oost -Europa gaat, toch niet in de kleinere landen of regio’s zoals België of Nederland. Er is momenteel een probleem tussen de VRT en journalisten die naar Rusland willen. In Tsjechië, bijvoorbeeld, zit dat helemaal anders. Dat valt deels te verklaren door de geschiedenis en door het feit dat de kennis van Russisch beter is.”

“Op de VRT is er momenteel een documentaire over het nieuwe Ijzeren Gordijn, zeshonderd kilometer ten oosten van het oud ijzeren gordijn. Dat nieuwe Ijzeren Gordijn wordt door het Westen gebouwd (in tegenstelling tot het oud ijzeren gordijn, wat een beschrijving was door Winston Chruchil en Joseph Goebbels voor de gesloten grens ingesteld door de Soviet-Unie, nvdr), de Russen mogen naar het  buitenland reizen. Nergens wordt de vraag gesteld of dit wel in het belang is van Europa. Men bouwt een nieuw ijzeren gordijn zonder terzelfdertijd aan diplomatie te doen, iets wat wel het geval was voor 1990. Daardoor kom je in een bizarre, zelfs beangstigende situatie terecht.”

“Het valt me op hoe weinig hier over Rusland geweten is. Ik ben er een vijftal keer geweest, ook in de Doema (het parlement). Het is niet zo dat het land  een monomane dictatuur is. Hoe groter het isolement van Rusland wordt, hoe erger het gesteld zal zijn met de kennis over het land waardoor je niet kunt inschatten hoe de zaken gaan  uitpakken.”

0 Comments on “Presidentsverkiezingen in Slowakije / Terreur in Moskou”

Leave a Comment