Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Nadia Nsayi houdt pleidooi voor erkenning koloniaal drama aan KMSK

Share

Foto Leen, cercle d’Art des Travailleurs de Plantation Congolaise (Catpc),Oerol juni 2024

Nadia Nsayi “Nu keurt het Antwerps schepencollege (met N-VA op kop) een herdenking goed. Het is een stap vooruit dat openlijk erkenning wordt gegeven aan het koloniaal drama. Maar helaas stel ik vast dat het stadsbestuur de petitie voor een gedenkplaat op het museumplein voor het KMSKA (daar waar de Congolezen werden tentoongesteld op de wereldexpo van 1894) niet respecteert en kiest voor een gedenkplaat op het kerkhof Schoonselhof. Na vele interventies in de gemeenteraad hierover en acties aan het KMSKA is onze vraag genegeerd. “

Tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen heeft burgemeester Bart De Wever eindelijk aandacht voor deze koloniale tragedie in Antwerpen. Zijn woorden in het persbericht:
“Om ons heden te begrijpen, moeten we het verleden recht in de ogen kijken. Daarom is deze cenotaaf voor de Congolese overledenen in 1894 bijzonder nodig. Want zij maken onlosmakelijk deel uit van onze geschiedenis, en van onze stadsgemeenschap. De herinnering aan hun beklijvende verhaal wilden we levend houden op een waardige, serene en zichtbare plaats. In samenspraak met de Congolees-Antwerpse gemeenschap hebben we in het Schoonselhof nu een gepaste gedenkplaats gevonden. Deze cenotaaf zal alle Antwerpenaren aanspreken.”

Nadia “Door deze beslissing erkent de stad niet de plaats waar de koloniale tragedie plaatsvond en mist het de kans om van het zichtbare museumplein een plek van herinnering en herdenking te maken. Daarom is het belangrijk om het volgend stadsbestuur te overtuigen van een gedenkplaat op het museumplein.”

0 Comments on “Nadia Nsayi houdt pleidooi voor erkenning koloniaal drama aan KMSK”

Leave a Comment