Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Vrede: “Liefst een EU-topdiplomaat met wat meer aandacht voor diplomatie dan Kaja Kallas”

Share

foto: Europese unie via wikipedia

Eind juni stelden de Europese lidstaten de voormalig Estse premier Kaja Kallas voor als nieuwe vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken, ter vervanging van Josep Borrell. Vrede vzw vindt haar niet de geschikte kandidaat om de rol van Europese topdiplomaat te vervullen. Ludo De Brabander  van Vrede legt uit. 

Vrede doet meteen ook een oproep om premier De Croo en buitenland-minister Lahbib per mail te vragen de formele benoeming van Kallas, begin september, niet te ondersteunen.

Ludo De Brabander: “Kaja Kallas zou in haar nieuwe rol de hoogste diplomatieke post van de Europese Unie innemen. In verband met de oorlog tussen Oekraïne en Rusland  kiest ze voor een militaire strategie. De eis dat Rusland zich moet terugtrekken is legitiem, maar na meer dan twee jaar oorlog en vele duizenden jonge doden moet er ook aandacht zijn voor diplomatie. “

“Ze zit al een tijd op ramkoers met Rusland: Enkele maanden geleden  had ze het in een interview over het opdelen van Rusland, en ze liet ook alle oorlogsmonumenten die de overwinning van de Soviet-Unie op Nazi-Duistland herdachten verwijderen.”

“Estland werd  na de eerste wereldoorlog onafhankelijk, werd aan het begin van de tweede wereldoorlog bezet door Duitsland, en daarna ingelijfd door de Soviet-Unie. Ik denk dat de vrees voor Rusland haar heel sterk ingelepeld werd. Ondertussen is Estland lid van de NAVO. Kallas was vorig jaar één van de kandidaten voor het NAVO-voorzitterschap wegens haar standpunten. Ze ligt heel goed in de markt in Washington. Aangezien (volgens de NAVO-statuten) een aanval tegen een lidstaat gezien wordt als een aanval tegen alle NAVO-landen, weet Kallas dat ze ingedekt is.”

Oekraïne en Gaza

Ludo De Brabander: ” De steun van Kallas voor Oekraïne in de strijd tegen de Russische agressie contrasteert met haar houding in verband met de aanval van Israël tegen Gaza. De huidige buitenland -vertegenwoordiger Josep Borrell heeft zich kritisch uitgelaten en wilde de Raad samenroepen om de mensenrechtenclausule toe te passen op het associatieverdrag dat de EU met Israël heeft, wat er zou toe leiden dat het verdrag moet opgeschort of opgezegd worden. Dat is niet gebeurd omdat onder andere Duitsland  daar niet van wilde weten. Eind dit jaar zou de zaak opnieuw op tafel moeten komen, maar de verwachting is dat Kallas zelf dit initiatief zal tegenhouden.”

“In  november ’23, een maand nadat ze van start gingen, steunde Kallas nog altijd de Israëlische bombardementen op Gaza. In 2022 heeft ze Netanjahoe gefeliciteerd met de vorming van zijn extreemrechtse regering. Haar sterke band met de VSA verklaart mogelijks deels haar steun voor Israël.

RC: Kallas zou de vraag van Palestina steunen om als volwaardige VN-staat erkend te worden.
LDB: ” Dat houdt geen erkenning in van de staat Palestina, zoals door Spanje, Ierland en Noorwegen.  Er is een verschil tussen de erkenning en het statuut van staat binnen de Verenigde Naties. Desondanks is inderdaad het opvallend, maar ik denk dat het een manier is om te laveren tussen de verschillende posities die de EU-lidstaten innemen.” 

0 Comments on “Vrede: “Liefst een EU-topdiplomaat met wat meer aandacht voor diplomatie dan Kaja Kallas””

Leave a Comment