Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Westelijke Sahara: Frankrijk capituleert na economische druk Marokko

Share

foto: viajar24h.com 097 via wikipedia

Frankrijk erkent de bezetting van Marokko van de Westelijke Sahara. De positie gaat in tegen de standpunten van de Verenigde Naties en de Europese Unie.

We bellen Freddy De Pauw, Frankrijk-specialist,  die in Uitpers over de zaak bericht. 

“Marokko bezet de Westelijke Sahara sinds 1975, na de terugtrekking van Spanje uit de voormalige kolonie. Een groot deel van de bevolking zit nu in kampen in Tindouf in Algerije. De VN en de Westerse machten erkenden de soevereiniteit van Marokko over het gebied niet en de zaak zat in een impasse tot de ondertekening van de Abraham-akkoorden onder Donald Trump. Die akkoorden zijn een steunprogramma  van de VSA voor Israël, dat toegevingen doet aan Arabische landen als die diplomatieke en militaire banden aangaan met Israël. Marokko werd beloond met de erkenning door de VSA van de soevereiniteit van Marokko over de bezette Westelijke Sahara.” 

“De relaties met Frankrijk waren vertroebeld nadat Marokko de Israëlische spionagesoftware Pegasus had ingezet tegen Europese politici en president Macron openlijk de Marokkaanse koning van de afluisterpraktijken had beschuldigd.”

“Marokko bespioneerde de Europese politici om hun houding te begrijpen in verband met de Westelijke Sahara, en daarna effectiever te kunnen lobbyen. Het Europees Hof blokkeert de toegang tot de visgronden voor de kust van de Westelijke Sahara, na klachten door (de onafhankelijkheidsbeweging) Polisario en Algerije. Het Hof stelt dat  de Europese Unie geen akkoorden kan sluiten met Marokko over visrechten in gebieden waarover het land geen soevereiniteit heeft.” 

“Al van voor de vertroebeling van de relaties met Marokko probeerde Frankrijk toenadering te zoeken met Algerije (dat op gespannen voet staat met Marokko), met als doel akkoorden te sluiten over de levering van gas en olie. Aangezien dit niet lukte, heeft Frankrijk nu beslist om zich opnieuw te focussen op Marokko. Een ander element was dat Frankrijk ook infrastructuurcontracten aan het verliezen was in de energie- en toeristische sectoren, ten voordele van Chinese en Russische bedrijven. Tenslotte is er de pro-Marokkaanse lobby in Parijs, in het bijzonder Rachida Dati, minister van cultuur en goede vriendin van mevrouw Macron.”

“Enkele weken geleden heeft de Franse regering de soevereiniteit over de Westelijke Sahara erkend. Spanje had twee jaar geleden al hetzelfde gedaan nadat Marokko duizenden migranten op de Spaanse enclaves had afgestuurd. De meeste andere Europese landen veranderen vooralsnog hun houding niet.” 

0 Comments on “Westelijke Sahara: Frankrijk capituleert na economische druk Marokko”

Leave a Comment