Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Antwerps straatsyndicaat blijft niet bij de pakken zitten en blijft ijveren voor lockers in publieke ruimte

Share
Foto Antwerps Straatsyndicaat

Het Antwerps straatsyndicaat, een collectief voor en met straatbewoners in Antwerpen, blijft niet bij de pakken zitten na de koude douche die ze kregen toen hun project rond 24/7 toegankelijke lockers in de publieke ruimte geschrapt werd uit de burgerbegroting vanwege bevoegdheidsconflicten. Of is het misschien toch politieke onwil, net voor de gemeenteraadsverkiezingen ?

Eind juli, na een intensief proces van schrijven en bijschaven verschenen “Lockers, een deurtje naar de toekomst” en “Sanitaire Stop” op de lijst van projecten waarvoor gekozen kon worden voor de burgerbegroting 2024. Het Antwerps straatsyndicaat doorliep alle formaliteiten en werd een echte VZW om deze projecten ook effectief te kunnen realiseren.

En toen kwam de koude douche.

Het Antwerpse Districtscollege haalde beide projecten van de lijst. Reden? De grijze zone van bevoegdheidsverdelingen. Hoewel het inrichten van de publieke ruimte bevoegdheden zijn van het district, hangt het er blijkbaar van af voor welke doelgroep deze infrastructuur toegankelijk is.

Niek Everts: “Het klopt niet dat heel wat groepen wel een plaats krijgen binnen burgerparticipatie en een groep dak- en thuislozen niet. Als je van het item dak- en thuislozen een participatieproject maakt waarbij mensen met elkaar in gesprek gaan en in verbinding komen zijn er heel veel mogelijkheden. Als je daarentegen van bovenaf projecten dropt, creëer je ook angst. Angst is nooit een goede raadgever.”

Het Antwerps straatsyndicaat wil onderzoek doen naar de meerwaarde van publiek toegankelijke lockers 24/7 voor de gebruikers en voor de buurt. Daarnaast denken ze ook over het verwezenlijken van gratis toegankelijke toiletten en over diverse woonvormen. Binnenkort zetten ze de eerste krijtlijnen uit voor een Tonny-memorandum naar aanleiding van recent overleden ervaringsdeskundige Tonny Van Montfoort. Daarin zullen verschillende concrete voorstellen worden uitgewerkt die ten goede komen van dak- en thuislozen in samenwerking met een zo breed mogelijke groep actoren.

Om meer ruchtbaarheid te geven aan het initiatief rond toegankelijke lockers lanceerden Nick Thyson en Kristof Drieskens een nummer, de lockerlokker.

Niek: “Met het nemen van positieve initiatieven ten voordele van een groep die helaas nog te vaak met de vinger wordt gewezen proberen we het tij te keren.”

0 Comments on “Antwerps straatsyndicaat blijft niet bij de pakken zitten en blijft ijveren voor lockers in publieke ruimte”

Leave a Comment