Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Schipdonkkanaal komt weer boven water

Share

Met het de verbreding van het Schipdonkkanaal wil de overheid het containervervoer vanuit Zeebrugge via de  binnenvaart stimuleren, en zo de wegen ontlasten. Verbreding van het kanaal en verhoging van de bruggen moet de vaart openstellen voor grote schepen met meerdere lagen containers.

Volgens tegenstanders gaat het plan niet alleen één van de mooiste gebieden in Vlaanderen teloor laten gaan; het project zou ook veel meer gaan kosten dan gepland, en het zou technisch onhaalbaar zijn.  Daarbij ging het in eerste instantie vooral om de actiegroep ‘t Groot Gedelf. Maar  geleidelijk groeide er  een politieke en wetenschappelijke consensus dat het inderdaad geen goed project was. Alleen het Brugs havenbestuur en CD&V leken nog vast te houden aan de verbreding.

Nu zouden twee bijkomende studies, besteld door minister Crevits, echter wel positief adviseren over de verbreding van het kanaal. We spreken  Stefaan Declerq van de ‘t Groot Gedelf hierop aan. Hij heeft de bewuste studies nog niet in detail bekeken, maar betwijfelt of ze inderdaad met een positieve bilan komen. “Het is al aangetoond dat er gewoon niet genoeg water stroomafwaarts vloeit door het kanaal om het probleem van de verzilting door zeewater te voorkomen ingeval van een verbreding.”

Zie ook onze gesprekken met Joachim Coens, Fernard Huts en het Groot Gedelf vorig jaar.

0 Comments on “Schipdonkkanaal komt weer boven water”

Leave a Comment