Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Alle stroom zonder CO2 economisch haalbaar tegen 2050

Share

Europa wil tegen 2050 de emissie van broeikasgassen met 80% verminderen. Dat is alleen mogelijk als de elektriciteitsproductie gebeurt zonder CO2-uitstoot. Momenteel vertegenwoordigt stroomproductie 40% van alle broeikasgasemissies van Europa.
In haar ‘Roadmap2050’-project bekeek de European Climate Foundation hoe een CO2-loze elektriciteitsproductie kan bewerkstelligd worden. Verschillende scenario’s werden onderzocht. Gaande van een situatie waarbij slechts 40% hernieuwbare energie gebruikt wordt (de rest nucleaire en klassieke centrales met CO2-opslag) tot een scenario met 100% groene stroom.

De studie concludeert dat de kost van elektriciteit in alle scenario’s gelijkaardig is. Het klopt niet dat groene stroom dure en/of onbetrouwbare stroom is. Wel zal in een groener scenario meer moeten geïnvesteerd worden. Dit leidt tot een iets hogere kost tot 2030 maar een lagere prijs daarna.

We bespreken de studie met Dries Acke van de ECF en laten onder andere ook Jean-Marie Dedecker op hem los.

Over-subsidiering van groene stroom moet vermeden worden. Zuid-Europa is bijvoorbeeld meer geschikt voor zonne-energie dan België. We moeten echter niet noodzakelijk alle stroom zelf willen produceren in België, nu importeren we ook gas en uranium. Een integratie van de Europese energiepolitiek is daarentegen wel cruciaal en er moet dringend geïnvesteerd worden in het uitbreiden van de elektriciteitsnetten.
Daar wringt het schoentje bij België, dat het EU voorzitterschap binnenkort overneemt en momenteel blijkbaar niet in staat is om de nodige beslissingen te nemen. Zo zorgt België voor problemen voor het “European Energy Infrastructure Package”-initiatief

Links:
Roadmap 2050 ; Roadmap 2050 Rapporten
korte samenvatting , uitgebreide samenvatting
volledig rapport  (72MBytes!), Technisch rapport

0 Comments on “Alle stroom zonder CO2 economisch haalbaar tegen 2050”

Leave a Comment