Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Nieuws: Balkenende III in Nederland

Share

Nederland heeft tot in de late herfst een nieuwe regering. Voor de derde keer op rij is J.P. Balkenende de premier. Het kabinet wordt gevormd door de christendemocraten (CDA) en de liberalen (VVD). De “links-liberalen” van D66 doen niet meer mee.

Dit zogenaamde “rompkabinet” dat geen meerderheid heeft in de Tweede Kamer zal op onderwerpen steun moeten zoeken in het parlement. Die kan al naargelang het onderwerp uit zowat alle partijen komen. D66 die vorige week Balkenende II liet vallen, heeft toegezegd steun te verlenen aan het sociaal-economische beleid van het mini-kabinet. Balkenende-light wil in september een begroting goedkeuren waarin cadeautjes voor de burger beloofd worden. Mooi meegenomen want op 22 november zijn er vervroegde verkiezingen.

Heikele dossiers of grote projecten zoals de aankoop van de Amerikaanse Joint Strike Fighter worden met omzichtigheid behandeld. De omstreden nieuwe media-wet van voormalig Staatssecretaris van Cultuur Medy van der Laan (D66) is afgevoerd.

Lees ook: DEN HAAG (ANP) – Het nieuwe kabinet Balkenende-III komt donderdagavond voor het eerst bijeen voor zijn ‘constituerend’ beraad. Dat is de bijeenkomst van personen die van plan zijn samen een kabinet te vormen. Omdat er formeel nog geen sprake is van een nieuw kabinet, vindt de vergadering niet plaats in de Trêveszaal, waar ministerraden doorgaans gehouden worden, maar in een andere zaal van het ministerie van Algemene Zaken. Daarna komt dezelfde groep nogmaals samen om voor het laatst demissionair te vergaderen als Balkenende-II om nog wat laatste zaken af te handelen. Dat gebeurt wel in de Trêveszaal. Vrijdag worden de nieuwe bewindslieden van het nieuwe kabinet beëdigd. De koningin keert daarvoor terug van vakantie. Er komt geen bordesscène. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst achtte formateur Jan Peter Balkenende dat ,,niet opportuun” omdat er geen nieuwe gezichten in de ministersploeg zitten. De beoogde minsiters Joop Wijn (Economische Zaken) en Atzo Nicolaï (Koninkrijksrelaties) waren immers in Balkenende-II al staatssecretaris. In 1982, de laatste keer dat er een minderheidskabinet aantrad, vond er wel een bordesscène plaats, maar toen telde het kabinet wel nieuwe gezichten. Vrijdagochtend om half twaalf komt het nieuwe kabinet bijeen om de regeringsverklaring voor te bereiden. Die verdedigt het om 14.00 uur in de Tweede Kamer.

0 Comments on “Nieuws: Balkenende III in Nederland”

Leave a Comment