Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Kernenergie: over oude centrales, afval en veiligheid: Prof. Gilbert Eggermont (VUB)

Share

Professor Gilbert Eggermont, VUB (en ex NIRAS, ex SCK), is expert in Nucleaire Veiligheid. Naar aanleiding van het rapport van de Commissie Energie 2030 (“CE2030”) dat het herzien van de kernuitstap sterk aanraadt ( zie ook uitzending over de commissie en over het rapport), spraken we met professor Eggermont.

We hebben het over:
– het verlengen van de levensduur van kerncentrales met 20 jaar (sterk aan te raden en vrij van alle risico volgens de CE2030).
– het probleem van het nucleair afval (komt niet ter sprake in het CE2030 rapport)
– het risico van een terroristische aanslag op een kerncentrale (naar aanleiding van de Greenpeace-aktie in Tihange van enkele weken geleden).
– de werking van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC).Volgens Luc Barbé, voormalig kabinetchef, van minister Deleuze, waren hier in het verleden zware problemen en stond het FANC teveel onder de invloed van de nucleaire industrie, hetgeen een deftige kontrole van die industrie door de overheid verhinderde.

2 Comments on “Kernenergie: over oude centrales, afval en veiligheid: Prof. Gilbert Eggermont (VUB)”

  1. #1 Brutsaert Hilde
    on Mar 20th, 2011 at 5:24 pm

    Geachte heer Professor,

    Betreft: aandacht voor koude kernfusie

    Geboeid heb ik vanmiddag geluisterd naar uw tussenkomsten tijdens het debat op RTBF.
    Daaruit leerde ik dat u onverdeeld begaan bent met het welzijn van mens en milieu. Ik veroorloof mij dan ook uw aandacht te vragen voor het volgende:

    Sedert de reële dreiging door politici om de kerncentrales langer open te houden* was ik reeds zinnens om de aandacht van milieu-politici te vestigen op een en ander. Intussen echter is er de nucleaire ramp in Fukushima met als gevolg een ruime bewustwording dat kerncentrales die energie opwekken door kernsplitsing niet alleen potentieel maar ook een reëel gevaar zijn voor de mensheid.

    Het is m.a.w. het moment om ervoor te ijveren opdat er daadwerkelijk komaf zou gemaakt worden met het opwekken van energie door kernsplitsing. Doch, belangrijk om weten is dat zelfs los van een nucleaire ramp kernsplitsing vervuilender (lees: vernietigender) is dan welke energie ook omwille van haar radioactieve straling. In realiteit is deze veel sterker dan wat met de thans bestaande instrumenten gemeten wordt. Deze instrumenten kunnen inderdaad slechts de lagere aspecten van radioactieve straling meten; boven deze grofstoffelijke niveaus (met inbegrip van de gasvormige) bevinden er zich nog fijnere niveaus die veel gevaarlijker zijn voor de gezondheid (aantasting van het immuunsysteem).
    Er bestaat evenwel een andere technologie die niet vervuilend is en waar de wetenschap reeds in enige mate resultaten heeft geboekt
    (zie hieronder verwijzingen naar enkele websites**) en dat is Koude Kernfusie: niet vervuilend, goedkoop en blijkbaar eenvoudig te produceren (met een waterisotoop).
    Men zou alles op alles moeten zetten en geld vrijmaken opdat deze technologie verder tot stand gebracht wordt.
    Ik weet dat er wetenschappers zijn (gelukkig niet alle) die koude kernfusie als een hoax beschouwen…Maar is het niet zo dat veel grote uitvindingen/inzichten die achteraf een omwenteling in het menselijk bestaan/denken tot gevolg hadden aanvankelijk beschouwd werden als hoaxen; men schrok er zelfs niet voor terug “die snoodaards” die het aandurfden de gevestigde wetenschap omver te werpen met hun nieuwe inzichten/uitvindingen voor de rechtbank te slepen of erger….
    Dank bij voorbaat geachte heer Professor om enige aandacht te willen besteden aan wat voorafgaat en de mogelijkheid van koude kernfusie als bron voor energie niet terzijde te willen schuiven.
    Met bijzondere hoogachting,
    Hilde Brutsaert

    *Volgens ik vernam is (in België)de achterliggende reden waarom bepaalde politici per se de kerncentrales langer willen openhouden het feit dat de bewuste kerncentrales pas nu winst beginnen te genereren…. en die politici in deze centrales blijkbaar centen hebben geïnvesteerd …..

    **http://www.c2w.nl/nieuw-licht-op-koude-kernfusie.83338.lynkx
    http://www.scientias.nl/italianen-claimen-doorbraak-in-koude-kernfusie/23559
    http://www.faqt.nl/technologie/koude-kernfusie-al-bereikt/

    ter info en ter herinnering: http://www.radio1.be/programmas/feiten-en-fillet/nederland-2001-ontsnapt-aan-meltdown (interessant om weten dat ook in Nederland de informatie werd achtergehouden)

  2. #2 Brutsaert Hilde
    on Mar 20th, 2011 at 5:29 pm

    zie mijn tekst hierboven

Leave a Comment