Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Norman Finkelstein in Antwerpen

Share

Norman Finkelstein is joods-Amerikaans historicus/politicoloog (zIjn ouders overleefden de uitroeing van de joden in Polen). Hij is vooral bekend vanwege zijn kritiek op de Israelisch-Amerikaanse Palestina-politiek, en klaagt het misbruik aan van de Nazi-holocaust door de  pro-Israel lobby .
Op 20 mei kwam hij spreken in de Groene Waterman. We registreerden een deel van zijn uiteenzetting (in ‘t engels) die hij gaf voor een bont gezelschap van orthodoxe  joden tot NSV-ers. 

Deel 1: Over de internationale houding in het algemeen, en de Europese Unie in het bijzonder, ten opzichte van Israel.

 

Deel 2: Waarom Finkelstein  vindt dat Israel een staat is met een 19e eeuwse mentaliteit die zijn verstand aan het verliezen is. Die politiek werkte in het verleden maar nu niet meer, de toestand is veranderd: de nieuwe vijanden van Israel, aldus Finkelstein

Betreffende de twee-staten oplossing zegt hij dat een oplossing moeilijk maar mogelijk is. De meeste kolonisten op de Westelijke Jordaan willen wel weg als ze ervoor betaald worden. Slechts enkele percenten zal er echt moeilijk over doen. Het zal volstaan die minderheid te vertellen dat ze er alleen voorstaan, omringd zijn door 1.5miljoen zotte moslims  en niet langer zullen beschermd worden door het Israelisch leger. Of de Israëlische overheid  moet de kolonisten behandelen zoals ze de Palestijnen behandelen en ze zonder water en elektriciteit zetten. Ze zullen wel snel opkrassen denkt Finkelstein. De Palestijnen van hun kant vragen de wereld niet, alleen een beetje respect en een leefbare staat. Maar geen vuilnisbelt met een vlag op.

 

Deel 3: over het gebrek aan interesse voor de Nazi Holocaust in de eerste decennia na de oorlog, en het misbruik van de holocaust tegenwoordig.

 

Deel 4: Over de toegenomen steun die er zou zijn voor Israel. Die is er volgens Finkelstein wel op politiek niveau, maar niet onder de bevolkingen. Het komt er nu op aan om deze kritische houding van de publieke opinie politiek te vertalen.

Over de broodroof waarvan Finkelstein het slachtoffer werd, is hij nogal filosofisch: al bij al valt het verlies van een job nogal mee in vergelijking met de mishandelingen die mensen in sommige andere landen soms te verduren krijgen voor het uiten van hun mening.

I.v.m. de Amerikaanse verkiezingen is hij niet erg hoopvol: “Obama is een opportunist en Hillary Clinton is de Amerikaanse Robert Mugabe”.

 

Deel 5: Kan de oplossing van de progressive kant in Israel zelf komen? Amoz Oz en Vrede nu zijn  het grootste obstakel voor vrede, zegt Finkelstein, want ze geven onterecht een vriendelijk gezicht aan Israel.  Zolang de slachtpartijen aan de gang zijn zwijgen ze (Amoz Oz en DAvid Grossman) en als de wereld zich tegen Israel keert, dan komen ze uit de kast.  In 2006 heeft David Grossman  zijn eigen zoon mee met de inval in Libanon gestuurd; waarna die sneuvelde  Grossman heeft zijn eigen zoon vermoord, hij moest de oorlog in Libanon niet steunen, vindt Finkelstein.

Volgens een antizionistische orthodoxe jood in het publiek heeft vrede alleen een kans als de palestijnen  één Palestina volledig zouden kunnen besturen (inclusief Israel). Of dat wenselijk is laat Finkelstein terzijde, maar hij denkt niet dat het realistisch is. Alleen een terugtrekking van Israel achter de erkende grenzen van vóór 1967 is politiek haalbaar.   

Tenslotte beantwoordt Finkelstein een vraag van een NSV-er over het nut van wetten tegen negationisme en legt hij uit waarom hij niet voor het NSV wilde komen spreken.

0 Comments on “Norman Finkelstein in Antwerpen”

Leave a Comment