Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Gaza-blokkade doorbroken

Share

De Palestijnse Gaza-strook was van 1967 tot 2005 bezet door Israel. Na de terugtrekking door het Israelisch leger en kolonisten blijft de strook echter geisoleerd door, of onder druk van, Israel.  “The Free Gaza Movement” ondernam een poging om, voor de eerste keer sedert 1967,  vanuit het buitenland de haven van Gaza te bereiken met twee bootjes hulpgoederen.
Strikt gezien zou dit geen probleem mogen zijn, aangezien de schepen niet door Israelische waters zullen passeren zei Paul Larudee, één van initiatiefnemers, ons op 2 augustus. Larudee is voormalig professor in Californie en is ook lid van de ISM . We hadden het verder over de beschuldigingen aan het adres van de  ISM  vanuit pro-Israel-hoek.

Op 16 augustus spraken we opnieuw met Larudee en met Lauren Booth, de schoonzuster van Tony Blair die meereist en  duidelijk een andere mening heeft over Palestina dan haar schoonbroer. Verder heeft ze het over de bloemen die ze legden aan het monument aan USS Liberty en over de bedreigingen die ze ontvingen. Ze waren er niet helemaal gerust in maar uiteindelijk bereikten ze toch hun bestemming op 25 augustus.

Op 28 Augustus sprak de Amerikaanse omroep CBS met Paul Larudee. Hij maakt al plannen voor nieuwe missies. De Belgische massa media negeerden het gebeuren kompleet.

0 Comments on “Gaza-blokkade doorbroken”

Leave a Comment