Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

te weinig Afganen krijgen asiel

Share

Slechts 7.4% van de Afghanen die asiel aanvraagt in België krijgt erkenning. Veel te weinig voor mensen uit een oorlogsgebied, vindt Pol Van Camp van Recht Op Migratie, en dat komt door een te strenge  beoordeling.
Verder bespreken we de plannen van minister Arena om de asielzoekers wiens procedure al 5 jaar loopt uit de open centra te zetten.

Er worden veel te moeilijke vragen gesteld en als ze kunnen bewijzen dat ze uit Afghanistan komen dan moeten ze nog een keer bewijzen dat ze uit een gevaarlijke streek komen, wat dan uit internationale -niet altijd even betrouwbare- statistieken zou moeten blijken.

In de ons omringende landen worden meer Afghanen aanvaard. Van Camp suggereert om de vragenlijsten die in het buitenland gebruikt worden over te nemen, bijvoorbeeld van Duitsland, maar dat weigert België.
De toestand in Griekenland is nog slechter. Griekenland weigert zo goed als alle Afghanen en mishandelt ze, iets dat recentelijk aangeklaagd werd door Human Rights Watch. Dat België niet de allerslechtste leerling van de klas is, is niet goed genoeg, vindt Van Camp.
De vrees voor de immigranten is onterecht, zegt Van Camp. De meerderheid wil gaan werken maar krijgt geen arbeidsvergunning en hangt dan rond op straat. Er zijn ook criminelen onder de immigranten, net zoals onder de Belgen, maar waarom zouden het er meer zijn; vraagt Van Camp.

Nieuwe asielzoekers worden gratis opgevangen in een open centrum. Sommigen zitten er al zeer lang omdat de procedure zo lang duurt. Van Camp geeft toe dat sommige advocaten de boel rekken; maar hij wijst erop dat het ieders recht is om van de wettelijke juridische procedures gebruik te maken.
Nu heeft minister Arena beslist om mensen die al 5 jaar in een open centrum wachten eruit te zetten en naar het OCMW te sturen, om plaats te maken voor nieuwe. Daarmee vermijdt ze dat die nieuwe vluchtelingen op de straat blijven. Anderzijds kiest ze om die groep buiten te zetten die volgens het regeerakkoord moet geregulariseerd worden en schuift ze de hete patat door naar minister Turtelboom die het regeeraccoord niet toepast.
Au fond heeft ze gelijk, zegt Van Camp, maar de manier waarop het gebeurt trekt op niets. De mensen krijgen 45 dagen om onderdak te zoeken op de huurmarkt. Die is krap, sommigen OCMW voorzitters weigeren mee te gaan in dit besluit, en wat zal er gebeuren als ze geen onderdak vinden?
De enige goede oplossing is het toepassen van het regeerakkoord. Volgens het akkoord moeten onder andere de mensen die al 4-5 jaar in procedure zitten  geregulariseerd worden. Maar er komt voorlopig niets terecht van die belofte.

0 Comments on “te weinig Afganen krijgen asiel”

Leave a Comment