Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Dirk Van der Maelen (SP-a) over De Gucht en Gaza

Share

Naar aanleiding van het geweld in Gaza hadden we minister van buitenlandse zaken De Gucht een aantal vragen willen stellen over de situatie maar hij weigert op de zaak in te gaan (officieel luidde het dat “de minister geen tijd had”). Dirk Van der Maelen, buitenland-specialist van SP-a, was wel bereid.

” Karel De  Gucht heeft een zeer principiele houding aangenomen tegenover Servie. Hij zou ook aan Israel moeten vragen respect te vertonen voor het internationaal recht vooraleer een associatieverdrag goed te keuren”

Van der Maelen vindt dat de VN een commisie moet aanstellen die de inbreuken op het internationaal recht onderzoekt en dat die inbreuken dan door een internationaal hof moeten onderzocht worden. “Alleen als de Isreali’s en Hamas verantwoordelijk gesteld worden voor hun daden gaan ze zich gaan inhouden.” De vernieler moet verantwoording afleggen voor de vernietiging  van VN en EU infrastructuur. Het kan niet dat de EU als grootste donor vaststelt dat alles kapotgeschoten is en daarna zijn  portefeuille bovenhaalt. Ook voor de kost van de opruiming van clusterbommen moet hij die de bommen werpt opdraaien.

Dirk Van der Maelen vindt dat het onvermijdelijk is dat er met alle partijen gesproken wordt (dus ook Hamas, nvdr). Hij merkt op dat na de verkiezingsoverwinning van Hamas in 2006 was Louis Michel ook van oordeel dat er met Hamas moest.

Ten aanzien van Israel kunnen we alleen de handels-en associatieverdragen gebruiken om druk uit te oefenen. ” Karel De  Gucht heeft een zeer principiele houding aangenomen tegenover Servie, en ik steunde die houding. Hij zou ook aan Israel moeten vragen respect te vertonen voor het internationaal recht vooraleer een associatieverdrag met het land goed te keuren.”

De komende dagen zou er in het Vlaams Parlement over over de Vlaamse wapenleveringen aan Israel gedebateerd worden.

0 Comments on “Dirk Van der Maelen (SP-a) over De Gucht en Gaza”

Leave a Comment