Een uitgebreid gesprek met Laurent Jacquet van CREG over de aardgasbevoorrading in ons land. CREG is de belangrijkste regulator van de aardgasmarkt.
Van waar komt het gas, wie zijn de spelers, kan ons aardgasnet een eventuele sluiting van de kerncentrales aan enz enz …?
De aanleiding van het gesprek was de publicatie door CREG van het rapport over aardgas behoefte, – netwerkstructuur, en – bevoorradingszekerheid tot 2020 (kopie rapport HIER, kopie persbericht over marktspelers HIER.)
Deel 1: over de marktspelers en landen van oorsprong: Van waar komt het gas, wie importeert het gas en wie verkoopt het?
Deel 2: over België als doorvoerland en over het Belgisch aardgasnet, en de ondergrondse opslag in Loenhout.
Deel 3: Over de toename van de vraag naar aardgas. Die toename is vooral een gevolg van de stijgende vraag voor elektriciteitsproductie; ook als de kerncentrales niet sluiten. De eventuele sluiting van de oudste kerncentrales zal (zou?) tot een significante verder toename van de vraag leiden.
Tezelfdertijd stelt CREG echter dat het Belgisch aardgasnet die toename ingeval van die sluiting aankan.
Deel 4: CREG maakt zich zorgen over de bevoorradingszekerheid. Om die veilig te stellen moet de overheid bijkomende voorwaarden opleggen aan de leveranciers en ook voorwaarden opleggen voor het gebruik van het aardgasnet.
Verder betreurt CREG dat de politiek haar rol heeft verwaterd. CREG wordt blijkbaar voor een stuk aan de kant geschoven, en niet meer formeel betrokken bij de besluitvorming; die heeft het ministerie naar zich toegetrokken.
Tenslotte over de rol die Zeebrugge speelde tijdens de Russisch-Oekraïense aardgascrisis.
Podcast: Play in new window | Download
Subscribe: Apple Podcasts | Android | RSS
0 Comments on “De Belgische aardgasbevoorrading”
Leave a Comment