Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

De Standaard en Oosterweel

Share

“Verkeerscentrum kraakt Meccano Forum 2020” kopte De Standaard op 5 maart. Peter De Lobel van De Standaard legt uit dat het verkeerscentrum voorspelt dat de voorstellen van Forum2020 en stRaten Generaal om de verkeersknoop van het waasland, Antwerpen en de kempen te ontwarren een deel van het verkeer uit de Liefkenshoektunnnel wegtrekt.
Toen we zelf contact opnamen met het verkeerscentrum bleek dat Eddy Peetermans van het centrum wel degelijk bemerkingen had, maar dat hij vond dat het artikel tendentieus negatief was opgesteld.
Op 25 februari had De Standaard zich al vernietigend uitgelaten over de Forum 2020-voorstellen. Daarbij werd, onder andere, onterecht gesuggereerd dat de Forum-tunnels onder Sevesobedrijven zouden lopen, en werd verwezen naar de hoge kost van het Forum 2020 ‘tangentenplan’ (een bedrag van 9 miljard euro werd daarbij gesuggereed). En zo kunnen we nog een tijd doorgaan…

Even kritisch als ze is voor de Wapper alternatieven, zo mals is De Standaard voor signalen die ze via exclusieve contacten vanuit de CD&V of N-VA kabinetten toebediend krijgt. Zo looft de krant vandaag uitvoerig Vlaams premier Peeters voor zijn ‘Masterplan Plus‘ plan. Dat plan blijkt, een tunnel ter hoogte van het sportpaleis niet te na gesproken, opvallend weinig verschillen te vertonen met wat 5 maanden geleden tijdens de volksraadpleging werd afgewezen. Tenslotte stelt de krant nog eens dat de Lange Wapper bij het afwegen van de voor- en nadelen “het grootste probleemoplossend vermogen had” van alle alternatieven, een conclusie die duidelijk niet uit de onafhankelijke ARUP-SUM studies afkomstig is.

De journalistiek die de Standaard bedrijft rond het Oosterweel-dossier vertoont opvallende gelijkenissen met die van een deel van de Britse pers (The Observer) in de aanloop naar de invasie van Irak in 2003, zoals uitvoerig beschreven in  het boek “Flat Earth News” van de Britse journalist Nick Davies. Om kosten te besparen, en om goede contacten met de premier te verzekeren, werden de verhalen over de Iraakse massavernietigingswapens die Tony Blair’s PR-man Alastair Campbell hen voorkauwde klakkeloos overgenomen. We spraken met Nick Davies op 3 oktober 2009 tijdens het Andere Boek.

Standaard-hoofdredacteur Peter Vandermeersch schreef afgelopen september een lovende kritiek op het boek. Hoog tijd voor introspectie in de Gossetlaan.

0 Comments on “De Standaard en Oosterweel”

Leave a Comment