Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Freegaza vloot: militair geweld en media-spin

Share

Het Israëlisch leger entert de Freegaza vloot geladen met hulpgoederen en 700 passagiers in internationale wateren. Met geweld, zoals u ondertussen elders hebt vernomen. Israël wil definitief een einde maken aan de pogingen om de blokkade van hulpgoederen te doorbreken, en stuurt een signaal uit dat wie het toch probeert, zijn leven riskeert.

Ondertussen is de aandacht van het regime in Tel-Aviv verschoven van militaire actie  naar het beperken van de PR-schade. Onze gewestelijke omroep VRT laat zich weer  inpakken:  op Radio 1 probeert Ankie Rechess het verhaal van het Israëlisch leger te verkopen dat de “activisten op de boot een wapen hadden gestolen” van een  commando. Luister HIER.

Wij plaatsten de vorige paragraaf als respons op het bericht van Radio 1, maar die werd niet gepubliceerd.

De rest van de week wordt op het elan verder gegaan: de aanval is ‘het incident’; de passagiers van de boot zijn niet gekidnapt maar ‘gearresteerd’ en worden niet vrijgelaten maar ‘uitgewezen‘; en de door Israël geregisseerde berichtgeving vindt probleemloos zijn weg. Het venijn zit hem in de details.

Van de geconfisqueerde opnames van de opvarenden alsnog geen spoor.

Ondertussen rapporteert VRT op 3 juni  in het radionieuws van 18u dat Vlaams premier Peeters de Israëlisch ambassadeur uitnodigt om haar versie van de feiten te geven. Maar we zoeken tevergeefs naar nieuws over het meer relevante feit dat België een onafhankelijk onderzoek naar de gebeurtenissen weigert te steunen. Het beleid van buitenlandminister en partijgenoot Steven Vanackere contrasteert met de verklaring van Peeters dat “er snel duidelijkheid moet komen over een onafhankelijk onderzoek”.

Of de druk van zelfverklaarde vertegenwoordigers van de joodse gemeenschap in België de volledige verklaring hiervoor is, is de vraag.  Joods Actueel vindt dat de VRT de verslaggeving door het Israëlisch leger onvoldoende overneemt.

Voor meer gebalanceerde berichtgeving suggereren wij u DEZE zender.


Laatste berichtgeving zondagnacht vanop zee:
Maandag, 0u50: het vlootje op weg naar Gaza is op 120 km van de kust. De berichtgeving op witnessgaza was stilgevallen, maar blijkbaar varen ze toch nog en zijn ze nog niet geënterd, en blijft het voorlopig bij intimidatie.

0u30

At 11:00 pm Cyprus time and in international waters
off the coast of Israel, the boats were contacted by the Israeli navy. “Who are you and where are you going?” Our reply was that we were part of a flotilla and we were going to Gaza to deliver humanitarian supplies.

On the radar, the boats could see three Israeli war ships shadowing us, and 15 minutes later, a silent aircraft hovered over the flotilla. One of our Hebrew speakers had found Israel’s strategy and posted it to us. It stated, “You will be boarded by highly trained, very efficient and very SILENT commandos. They will use silent inflatable boats to get to our boats and both try to board our boats directly from the inflatables and by dropping divers into the water to climb onto the boats.” So people were preparing for them to come up and over the sides of the ships. Our SPOT locator has sent out several HELP messages at www.witnessgaza.com.

Lubna Marsawa, Free Gaza’s organizer on the Turkish passenger boat said in outrage: “Very few times in history has a flotilla delivering humanitarian goods been welcomed by military war ships.”

This is a call to the world from the people on the boats: “We are a civilian people doing what our governments have refused to do, challenge Israel’s right to collectively punish 1.5 million Palestinians in Gaza by blockading their right to their own sea. This flotilla is bringing construction and educational supplies the people of Gaza and are being met by Israeli warships.”

Contact: Huwaida Arraf on board the Challenger 0088 216 5207 2093
Ewa Jasciewica on board the Challenger 0088 163 184 7926
Fatima Mohammed on board the IHH ship 8821636619168
Greta Berlin 00 357 99 18 72 75
Mary Hughes 00 357 96 38 38 09
Check out this site, find the Israeli embassy nearest you and let them knowhow you feel.
http://www.embassiesabroad.com/embassies-of/Israel

0 Comments on “Freegaza vloot: militair geweld en media-spin”

Leave a Comment