Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Vlaamse politici en Israël

Share

Naar aanleiding van de slachtpartij door Israëlische militairen op de vredeactivisten van de Freegaza-vloot afgelopen maandag overlopen we met Ludo De Brabander van Vrede de houding onze politieke partijen tegenover Israël.

Eerst laten we hem de verklaring horen van buitenlandse zaken voor de weigering van België om in te stemmen met een onafhankelijk onderzoek naar de Israëlische aanval van maandag (zie verder). CD&V-minister Steven Vanackere wil niet tegen de karren rijden van de VSA en andere vrienden van Israël, en laat Israël dus de facto begaan. Het Antwerps CD&V-kopstuk  Philip Heylen weet ook wie hij te vriend wil houden.

Wat de liberalen betreft is sedert het  aantreden van Karel De Gucht (na Louis Michel) geen sprake meer van ‘parler vrai’, en was de prioriteit ook voor hen het volgen van de VSA. Vooral in Antwerpen trekken VLD-politici zoals Ludo Van Campenhout en  Annick De Ridder, uit vrees voor kritiek van activistische joods-zionistische organisaties,  de kaart van Tel Aviv. Voormalig  criticus van de Israëlische kolonisatie-politiek Vincent Van Quickenborne  zwijgt de laatste jaren vooral over het Midden-Oosten.

SP-a, Groen! en N-VA durven de Palestijnse zaak wel verdedigen. Binnen N-VA bestaat volgens De Brabander echter geen consensus omdat, er anti-islamisme heerst bij sommige leden. Het standpunt van Bart De Wever ter zake is niet duidelijk; hij praat liever over zaken die de landgrenzen niet overschrijden.

LDD is een speciaal geval: Jean-Marie Dedecker heeft de politiek van Israël in Palestina gezien en is dus kritisch, maar dat is niet de mening van alle leden. Zo zou voormalig VLD-er Stef Goris lid zijn van de pro-Israëlgroep Europen Friends of Israel. Een ander  Vlaams lid van die groep maakt ons artikel grotendeels overbodig met dit kiesadvies en  stelt verder dat de Israëlische commando’s geen vuurwapens droegen.

… en wie weet geeft het eindrapport van het intern onderzoek van de Israelische defensie hem nog gelijk ook.

————————————————————

Volgens woordvoerder Ouvry hadden de landen in de VN mensenrechtencommissie die een onafhankelijk onderzoek wilden niet genoeg moeite gedaan om de Verenigde Staten mee te krijgen. De VS gingen er niet akkoord mee dat het onderzoek zou gevoerd worden zoals het VN Goldstone rapport over de aanval van Israel op Gaza in december 2008 en januari 2009. Dat onderzoek concludeerde dat ook Hamas, maar vooral Israel, mensenrechten schendingen beging tijdens haar aanval in Gaza.  Richard Goldstone, auteur van het rapport, is een Zuid-Afrikaanse, joodse, rechter die allesbehalve pro-palestijns is.  De VS gaven deze week aan dat ze willen dat Israel zelf het onderzoek uitvoert.
Verder wordt de stem van Holland tegen een onafhankelijk onderzoek door buitenlandse zaken aangehaald als reden om niet voor een onafhankelijk onderzoek te stemmen. “Zolang er geen consensus voor stemmen we niet voor, dat is onze houding”. Het feit dat het gebrek aan consensus Holland niet tegenhoudt om wel een uitgesproken standpunt in te nemen, is hun zaak.

0 Comments on “Vlaamse politici en Israël”

Leave a Comment