Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Europa schippert i.v.m. nep-onderzoek naar Israëlische aanval

Share

Maandag meldde EU Observer dat Europa waarschijnlijk zijn goedkeuring zou geven  aan een onderzoek door Israel zelf naar de Israëlische slachtpartij bij de aanval op de Freegaza-vloot met hulpgoederen voor Gaza. Vooral Nederland, dat tijdens de oorlog actief meewerkte aan de genocide op de joden, en Italië, willen niet weten van enige kritiek op Israël. Maar ook een aantal andere landen zet de commerciële belangen met Israël en de relaties met de VSA liever niet op het spel. Uiteindelijk werd al te openlijke steun voor de aanval (en een  mogelijke diplomatieke rel met Turkije) vermeden door geen standpunt in te nemen.

Twee niet-Israëli moeten de objectiviteit van het onderzoek garanderen. Het gaat over de Noord-Ierse politici Nobelprijswinnaar David Trimble en de Canadese jurist Ken Watkin.
David Trimble vervoegde onlangs de organisatie ‘Friends of Israel‘. Deze organisatie stelt dat Israël een soevereine en verantwoordelijke staat is die onterecht beschuldigd wordt, en vindt dat men zich moet concentreren op Iran.  Enigszins overbodig, aangezien Europa mee een stuwende kracht is achter de sancties tegen Iran.

De andere Ierse Nobelprijswinnaar(es), Mairead Corrigan-Maguire, werd een week na de aanval van 31 mei door Israël in internationale wateren gevangen genomen bij een volgende poging om Gaza met hulpgoederen te bereiken.

In de nasleep op de moord afgelopen januari van het Hamas-kopstuk Mahmoud al Mabhouh door Israëlische geheim agenten in Dubai, wijst Ierland een Israëlische diplomaat uit. Israël vervalste Britse, Australische en Ierse paspoorten om de identiteit van de leden van het moordcommando te verbergen. EU observer meldt dat  Ierland de moord als een daad van terrorisme kwalificeert.

Ondertussen stelt ook het Rode Kruis dat de Israëlische blokkade van Gaza onaanvaardbaar is. Israël laat nu weer scheerzeep binnen in Gaza.

2 Comments on “Europa schippert i.v.m. nep-onderzoek naar Israëlische aanval”

 1. #1 Peter t
  on Jun 14th, 2010 at 11:01 pm

  Een interesant weetje over de Candees die door Israël is uitgenodigd als ‘onafhankelijk’ waarnemer:

  Ken Watkin was implicated in the Canadian Afghan detainee issue, in which several detainees arrested by the Canadian Forces went missing or were tortured following their transfer to the Afghan National Police and National Directorate of Security.

  Mr. Watkin refused to answer questions when called to testify in Canada’s House of Commons about whether he was directed to authorize the transfers or had knowledge of Canadian diplomatic reports of torture, and claimed that solicitor-client privilege owed to the Government of Canada prevented him answering the House’s questions.

 2. #2 Peter t
  on Jun 14th, 2010 at 11:04 pm

  nog een goeie:

  “The very idea that the Israeli’s could conduct an ‘impartial’ investigation is akin to lunatic asylum inmates diagnosing their own fitness to be released into society.”

Leave a Comment