Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Controverse in joodse gemeenschap rond ruiming kerkhof

Share

De Israëlische overheid wil in de omgeving van Jaffa (Israël / Palestina) een kerkhof ruimen om plaats te maken voor een hotel.
Onlangs werden op de site nog graven gevonden. “Niet Joods” zeggen de officiële instanties, maar een deel van de orthodoxe gemeenschap is van het tegendeel overtuigd en komt in actie tegen de ruiming. Ook in België en niet zonder controverse.  Zo was de joods-zionistische weblog “Joods actueel” rond de familie Freilich er als de kippen bij om het protest te minimaliseren.

We praatten met Yosef Cohen die op 15 juli voor de Israëlische ambassade mee ging betogen tegen het weghalen van de graven. Eerst hebben we het over het belang van de graven voor de orthodoxe joden; in het tweede deel over de controverse rond hun actie voor de ambassade.

We hebben verder Frans Van Den Brande aan de lijn. Hij is oud-docent judaistiek (Zeeland) en heeft het over de houding van de orthodoxe joden tegenover de staat Israël en over het belang van de begraafplaatsen.

Herbeluister ook onze uitzending over anti-zionistische joden van september 2006 HIER.

0 Comments on “Controverse in joodse gemeenschap rond ruiming kerkhof”

Leave a Comment