Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Mensenrechten in Saoedi Arabië: eindelijk woorden, maar wanneer daden?

Share

Human Rights Watch publiceerde recentelijk rapporten over  Saoedi Arabië en Koeweit. We praten met Christoph Wilcke van HRW, de auteur van het rapport over Saoedi Arabië.

5 jaar geleden kondigde de Saoedische koning Abdoellah hervormingen aan. HRW constateert  echter dat er nog niet veel veranderd is: Vrouwen mogen nog altijd niet zelf beslissen waar ze gaan en staan, de sjiitische minderheid wordt gediscrimineerd en immigranten staan  rechteloos tegenover werkgevers die hen mishandelen. HRW wijst vooral op het gebrek aan penale code: Individuele rechters kunnen in de meeste gevallen gewoon zelf beslissen of en hoe iemand gestraft wordt voor een bepaalde (mis)daad.

Er komt weinig druk vanuit het Westen om de  toestand te verbeteren. “Terwijl iedere westerse politicus staat te springen om de zware mensenrechtenschendingen in Iran te veroordelen, horen we ze niets zeggen over Saoedi Arabië”, constateert Wilcke. (Eergisteren bevestigde de Amerikaanse onderminister van defensie de verkoop van voor $ 60 miljard wapens aan Saoedi Arabië, “die  een signaal uitstuurt naar landen in de regio dat we ons engagement naar de veiligheid van onze partners zullen nakomen.”)
Wilcke merkt wel dat er in Saoedi Arabië zelf een beweging op gang aan het komen is die mensenrechten aanhangt, voorlopig nog zeer pril weliswaar.

0 Comments on “Mensenrechten in Saoedi Arabië: eindelijk woorden, maar wanneer daden?”

Leave a Comment