Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

mini-kernreaktoren, Bolshoi Petrol en Nabucco

Share

We overlopen wat energienieuws van de afgelopen week:
Een rits bedrijven komen, ogenschijnlijk los van elkaar, met plannen om mini-kernreaktoren te gaan bouwen. Tot nu toe was het grootste probleem het proliferatie-risico: de al in gebruik zijnde minireaktoren van de atoomduikboten draaien op hoog-verrijkt uranium dat alleen door de militairen mag gebruikt worden.

BP is na de ramp in de Golf van Mexico op zoek naar andere oliebronnen. Via een aandelenwissel ter waarde van 16 miljard $ met Rosneft koopt BP zich nu verder in in  de Russische olievelden. Van de andere kant wordt het Russiche staatsbedrijf, met 5% van de aandelen in handen, de belangrijkste eigenaar van het geblutst Brits industrieel paradepaardje; wat in de VSA en Groot Brittannie al voor zure oprispingen zorgde. 
BP krijgt met de deal toegang tot 125.000km2 aan potentiele olievelden.
Greenpeace merkt op dat  dat oliepotentiel zich (onder andere?) in de noordelijke Karazee bevindt, een ongerept gebied.
Toevallig publiceerde BP de afgelopen week ook een inschatting van de evolutie van het toekomstig energieverbruik tot 2030 (HIER).

0 Comments on “mini-kernreaktoren, Bolshoi Petrol en Nabucco”

Leave a Comment