Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Kris Van Dijck (N-VA) over kernenergie en Electrabel

Share

Terwijl we hem toch aan de lijn hadden vragen we de N-VA fractieleider naar de geschikte respons op de ramp in Foekoesjima: hij herhaalt Jan Jambons uitspraak dat N-VA de tijdelijke sluiting van oude kerncentrales voor veiligheidsinspecties door Duitsland “irrationeel en emotioneel” vindt.
Wel zegt hij dat er “moeten lessen getrokken worden uit wat er gebeurd is in Japan ,en veiligheid in het nucleaire primeert op alles “.

Maar wat dat precies betekent is niet duidelijk: op de vraag of er na de ramp in Japan met de “aardbeving-en tsoenami bestendige” centrale extra tests of checks nodig zijn om te verzekeren dat de Belgische kerncentrales wel degelijk veilig ontworpen zijn en opereren volgt geen concreet antwoord.

Van Dijck is wel duidelijk over de boete van 100.000€ per dag die CREG oplegt aan Electrabel, omdat de firma weigert de gegevens ter beschikking te stellen die zouden aantonen dat de monopolist 1,5 miljard € per jaar aan woekerwinst haalt uit de kerncentrales:”Er moet klaarheid geschept worden,  ik heb dus begrip voor de maatregel van CREG.”

0 Comments on “Kris Van Dijck (N-VA) over kernenergie en Electrabel”

Leave a Comment