Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Die zonnepanelen van uw buurman…

Share

… kosten u wel degelijk geld. Maar in die 72€ die Eandis u wil aanrekenen zit blijkbaar toch nog wat anders ook.
We maken een schatting van de echte kost, maar wees gerust: uw buurman betaalt nog altijd een veelvoud voor die firma-auto waarmee u rijdt.


Iedereen die vóór 2010 in zonnepanelen investeerde krijgt per MegaWattuur (MWu) geproduceerde stroom 450€, en dat 20 jaar lang. De distributeur moet die rekening betalen, ontvang daar dan een groene stroom certificaat voor en kan van die 450€ ongeveer 105€ recupereren door dat certificaat te verkopen. Netto dus een kost van bijna 350€ per MWu, die de distributeur dan op de gebruikers verhaalt.
Ondertussen is het bedrag dat men vangt voor nieuwe installaties die vanaf 2010 geinstalleerd werden al verminderd tot 330€/MWu, en de netto kost voor distributeurs Eandis in Infrax  dus ook tot minder dan 220€/MWu (zie HIER).

In 2010 werden bijna 500.000 certificaten uitgereikt, wat dus een totale kost van 170miljoen vertegenwoordigt voor de distributeurs (0,5 miljoen *350€). Een stevig bedrag. 
Maar of daarvoor dan 72€ per gezin moet aangerekend worden is een andere zaak. 72€ per gezin (voor een gemiddeld verbruik van 3,5MWU per jaar) stemt overeen met een kost van 20€/MWu (72€/3,5).
Merk ook op dat belangrijk deel van de groene stroomcertificaten voor zonnepanelen niet door uw buurman en andere gezinnen gegenereerd wordt: volgens de cijfers van  Vlaamse energieregulator VREG staat momenteel 740MW aan zonnecellen geinstalleerd, terwijl uit de lijst van grotere zonne-installaties (die niet bij particulieren staan) in totaal voor meer dan 300MW aan capaciteit telt.

Volgens de Vlaamse Energiebalans van VITO bedraagt het verbruik onder de noemer “Residentieel en andere” 90PJoule, oftewel 25miljoen MWu. 
In de jaarverslagen van Eandis is niet terug te vinden hoeveel stroom het bedrijf gedistribueerd heeft. Maar als het getal van VITO representatief is voor de totale hoeveelheid stroom verdeeld door de distribiteurs in Vlaanderen, dan zouden die aan een vergoeding van 20€/MWu niet minder dan 500 miljoen € per jaar vangen (25miljoen*20€) “ter compensatie” van de 170miljoen die de zonnepanelen hen kosten.  
Zelf rekening houdende met het feit dat het aantal zonnepanelen in stijgende lijn zit, blijft dat toch zeer goed doorgerekend. Vreg heeft geen echte verklaring voor de tarief verhoging van Eandis en wees er ons op dat Infrax (de andere distributeur) zijn tarieven een stuk minder zal laten stijgen. Bij de federale regulator CREG, die de prijsverhoging van Eandis goedkeurde, kregen we vrijdag na 16u de woordvoerder niet meer aan de lijn voor wat meer uitleg.

0 Comments on “Die zonnepanelen van uw buurman…”

Leave a Comment