Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

UNIZO Antwerpen in de bres voor heling van gestolen waar?

Share

UNIZO Antwerpen is samen met het pro-Israel-blad Joods Actueel een actie gestart tegen een initiatief van Coordinatie Boycot Israel (COBI). UNIZO/Joods Actueel opent een lijn naar waar uitbaters van winkels en supermarkten kunnen bellen voor “advies hoe ze zich kunnen wapenen tegen de protesten”, nadat het stadsbestuur vorige week weigerde om de actie van COBI te verbieden.

UNIZO argumenteert dat COBI handelaars wil verhinderen om aan volkomen legale handel te doen. COBI wil echter geen winkels blokkeren, maar pamfletten uitdelen en inpraten op de consument.

Bovendien valt er toch wel wat te zeggen over het legaal karakter van de handel. Een deel van de zogenaamd Israëlische goederen is namelijk afkomstig uit illegale nederzettingen die Israël neerpoottte op de Palestijnse Westelijke Jordaanoever. Confiscatie van grond en water van de bezette bevolking vormt een duidelijke inbreuk op de Conventie van Geneve. Roel Steynen van Vredesactie: “Volgens Belgisch recht gaat het dus over heling van poducten verkregen uit oorlogsmisdaden. Die goederen worden bovendien ten onrechte als Israëlische goederen onder de preferentiële handelsakkoorden in Europa ingevoerd, wat neerkomt op fraude.”

Vredesactie bezorgde gisteren een winkelmandje met ‘gestolen goederen’ aan minister Van Quickenborne. Daarin zaten o.a. producten van Sodastream en Ahava, en de Arabische snack halva van de firma Ahdut.

0 Comments on “UNIZO Antwerpen in de bres voor heling van gestolen waar?”

Leave a Comment