Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Opstand en repressie in Mali

Share

Gesprek met Mossa Ag Attaher, woordvoerder van het nog jonge MNLA, Mouvement National pour la Libération de l’Azawad, dat de onafhankelijkheid van deze noordelijke regio van Mali wil. Het traditionele grondgebied van de Toeareg, propvol interessante grondstoffen als olie en uranium, werd bij de onafhankelijkheid door voormalig kolonisator Frankrijk  in verschillende porties verdeeld onder landen waarbinnen de Toeareg sindsdien een minderheid vormen, en dat is nooit helemaal goed gekomen. Mali zelf legt een sterke link tussen het MNLA en de Toeareg die na de val van Kadhaffi uit Libië terugkwamen; en met AQMI, de Saharaanse tak van Al Qayda. Twee punten die Mossa Ag Attaher al licht geërgerd ontzenuwt. Nadat een aantal soldaten sneuvelden, kwamen er in Bamako manifestaties, die snel degenereerden tot aanvallen tegen in de hoofdstad wonende Toeareg en andere ‘lichthuidigen’. Intussen zijn duizenden mensen op de vlucht, zowel voor het oorlogsgeweld in het noorden als voor de ‘represailles’ elders.

www.temoust.org
www.toumastpress.com

0 Comments on “Opstand en repressie in Mali”

Leave a Comment