Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Dirk Van der Maelen over Itinera en het Budgettair Pakt

Share

Federaal SP.a-parlementair Dirk Van der Maelen reageerde op het Itinera-dossier van Apache met een oproep aan Itinera om klare wijn te schenken. We vragen hem wat hij daar precies mee bedoelt.

Terecht vraagt Itinera aan de overheid om transparant te zijn. Dus het minste dat Itinera kan doen is zelf transparantie geven over haar eigen manier van finacieren.”, aldus Van de Maelen. Verder noemt hij het instituut “zeer liberaal”.

We hebben we het ook over het  politiek klimaat in Europa. “30 jaar brainwashing in neoliberaal economisch denken heeft zijn gevolgen: Zelfs in linkse partijen hebben we het verhaal gehad van Blair’s ‘derde weg’en het Hollands Poldermodel. Maar we zien het tij keren. In het debat over bezuiniging/besparing hoor je toch stemmen van gerenomeerde economen die een ander beleid voorstaan. Itinera staat op dezelfde lijn van blinde besparingswoede als de Europese Commissie.”

Van der Maelen en SP.a staan skeptisch tegenover het Budgettair Pakt dat door de regeringsleiders (inclusief PS-premier Di Rupo) werd goedgekeurd  en dat later dit jaar aan  de parlementen van de lidstaten zal voorgelegd worden. “Het is te éénzijdig gericht op besparing, en heeft te weing aandacht voor groei. Bovendien is het Europees beleid onevenwichtig aangezien het sociaal luik  zeer vaag blijft en niet bindend is.”
“Voor het einde van het jaar moet over het Pakt in de Kamer gestemd worden en dat wordt een stevig debat. Ik vind dat we het Pakt niet zomaar kunnen goedkeuren.”

0 Comments on “Dirk Van der Maelen over Itinera en het Budgettair Pakt”

Leave a Comment