Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Voorwaarts!? Antimilitaristisch actiekamp bij GÜZ Altmark

Share

In de jaren dertig ontstond een militair oefenterrein op de Colbitz-Letzlinger-heide, dat intussen 80.000 ha groot is en zich promoot als het modernste & grootste in Europa. Er komen dan ook soldaten uit heel wat landen, ook in NAVO-verband, bijna-praktijk-ervaring opdoen in het GÜZ (Gefechtsübungszentrum) Altmark voor ze zich ‘op het terrein’ begeven.

Dat terrein zou, o.a. volgens NAVO-studies, hoe langer hoe meer verschuiven naar de steden. Vandaar dat hier begonnen is met de aanleg van Schnöggersburg, een heuse stad, compleet met rivier, metro, stadspark, luchthaven … (kostenplaatje zo’n € 100.000), waar soldaten kunnen oefenen op specifieke strategieën en met specifieke materialen, aangepast aan de stedelijke context.

Dit soort confrontaties lijken hoe langer hoe minder met oorlog te maken hebben, eerder met het onderdrukken van burgerprotest. Met dat burgerprotest wordt dus nu alvast maar begonnen, en wel middels een internationaal antimilitaristisch actiekamp midden september, dat kadert binnen de bredere Europese campagne War Starts Here. Op het menu: twee dagen nadenken over hoe de groeiende militarisering van de maatschappij tegen te gaan, en uiteraard een actiedag.

Aan het woord (in het Engels): Karoline en Ludmilla, persspreeksters voor het actiekamp.

Voor wie plant daarheen te gaan: doe vast inspiratie op in de ‘Do it yourself’-handleiding van Vredesactie.

Ook boeiend: in de VSA wordt dit soort oefeningen onder de titel Operation Urban Warrior gewoon in bestaande steden gehouden. Soldaten trainen daarbij o.a. op het doodleuk negeren van burgers die zich op hun rechten beroepen. Kijk maar hier.

Extraatje: website van Offene Heide, een organisatie die al zo’n dertig jaar protestwandelingen organiseert omheen & op het GÜZ Altmark.

Voorwaarts!? = uw tweewekelijkse dosis maatschappelijk engagement, zondag 17u
Alle Voorwaarts-uitzendingen op een rijtje

0 Comments on “Voorwaarts!? Antimilitaristisch actiekamp bij GÜZ Altmark”

Leave a Comment