Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Nakende invasie van Gaza

Share

Het spel zit weer op de wagen in en rond Gaza. De zaak is deze keer beginnen eskaleren toen de beschietingen vanuit Gaza herbegonnen nadat het Israëlisch leger twee jongeren in Gaza had doodgeschoten. Ondertussen bereidt Israël een invasie voor van de door haar geblokkeerde en door Hamas geleide landstrook.

Ludo De Brabander van Vrede vzw geeft achtergrond. Hij doet geen uitspraak over een al dan niet politieke motivatie voor een eventuele Israëlische invasie, maar verwacht hetzelfde resultaat als dat van de Israëlische aanval op Gaza 4 jaar geleden; namelijk dat Hamas versterkt zal worden.

Niets nieuws onder de zon verder wat betreft een aantal reacties,  met respectievelijk een stille en actieve steun voor Israël van de EU en de VSA.

In Egypte is de situatie echter anders dan 4 jaar geleden nu Moebarak vervangen is door  Morsi, die ideologisch dichter bij Hamas staat. Toch verwacht Ludo De Brabander niet direct een zeer drastische breuk met het verleden. Egypte  krijgt jaarlijks nog altijd 1.3 miljard $ militaire steun van de VSA en onderhandelt momenteel ook met het IMF over een steunpakket. Ondanks de rethoriek zal Morsi er zich dus voor hoeden om teveel tegen de kar van de Westerse bondgenoten / zakenpartners van Israel te rijden.

Ondertussen steekt de oorlogstaal stokken in de wielen van een gepland concert van een muziekkapel van het Israëlisch leger, morgen in het Antweps provinciehuis.  Dit concert, dat de  bedoeling heeft om goodwil te creëren, is een weerkerend evenement georganiseerd door het protestants-fundamentalische  Christenen voor Israel en het joods-zionistisch B’nai B’rith. Sympathiserende politici Yves Leterme en Monica De Coninck willen de schade beperken en hebben hun aangekondigde toespraken afgezegd. In het verleden kwam  Ludo Van Campenhout al zijn steun toezeggen.

Intal, een aan de PvdA gelieerde Noord/Zuid organisatie, heeft protest aangekondigt. Reden voor Joods Actueel (JA), het Antwerps pro-Israel lobbyblad, om tot een cordon sanitair rond PvdA op te roepen en te lobbyen voor het intrekken van fondsen aan Intal.

Er vallen geen Antwerpse GAS-boetes te verwachten voor de Israelische strijdkrachten. De politie zal massaal aanwezig zijn om het concert te laten doorgaan.

0 Comments on “Nakende invasie van Gaza”

Leave a Comment