Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Bestuursakkoord District Antwerpen- Lieve Stallaert (Groen) / Chris Anseeuw (sp.a)

Share

Het nieuw akkoord werd gesloten tussen N-VA, Groen en Open-VLD (kopie HIER). We hebben Lieve Stallaert van Groen en Chris Anseeuw, sp.a en uittredend districtsvoorzitster, in de studio. Haar opvolgster Zuhal Demir (N-VA) was niet bereikbaar.

In deel 1 gaat het over de coaltievorming en mobiliteit. Hoe kwam Groen ertoe om in een coaltite te stappen met N-VA met wie, vooral op gebied van mobiliteit,  een akkoord onmogelijk geacht werd?

In deel 2 blijkt niet alleen de huidige maar ook al de vorige coalitie  op cultureel gebied  een Vlaams nationalistisch accent gelegd te hebben.  De mogelijkheden voor de districten om een sociaal beleid te voeren zijn beperkt tot indirecte beleidsmaatregels, bijvoorbeeld via jongerenwerking. Het vorig akkoord bevatte wel een nog luik over woonbeleid, in het nieuw akkoord is het moeilijk om significante sociale accenten te vinden.  


Noot: de opmerking (van Chris Anseeuw) dat een coaltitie tussen sp.a, Groen en PVDA geen meerderheid  heeft, was in eerste instantie correct. Er zijn 17 zetels nodig om een meerderheid te halen op een totaal van 33. Sp.a (8), Groen (5) en PVDA (3) kwamen samen maar aan 16.
Door de stoelendans na de coalitievormning op stadsniveau (waarbij bijvoorbeeld districtsraadslid Philip Heylen CD&V stadsschepen werd en vervangen werd door een opvolger van sp.a) kreeg sp.a op districtsniveau echter een zetel bij, waardoor een sp.a/Groen/PVDA meerderheid nu wel mogelijk is.

0 Comments on “Bestuursakkoord District Antwerpen- Lieve Stallaert (Groen) / Chris Anseeuw (sp.a)”

Leave a Comment