Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Voorwaarts!? Global Footprint Network

Share

We keuvelden (in het Engels) met Sebastian Winkler, directeur van het Europa-bureau van het Global Footprint Network, een uit de hand gelopen doktoraatsthesis – een internationale denktank rond duurzaamheid. Ze organiseren geen acties, voeren geen campagnes, doen niet aan lobbying, maar leveren de noodzakelijke grondstof waarmee anderen welonderbouwd aan de slag kunnen: cijfers, cijfers, cijfers … Op vraag adviseren ze regeringen: zo werkten ze twee jaar samen met de UAE (= d’Emiraten), die het toch maar niks vonden dat zij qua voetafdruk het allerhoogste scoorden. Daarnaast adviseren ze steden, en de EU-instellingen met alle denktanks en NGO’s die daaromheen zwermen. De vraag naar hun expertise  is in Europa sterk gestegen sinds Euro-commissaris voor het milieu Janez Potocnik het Resource Efficiency Flagship Initiative aankondigde. Verder publiceren ze allerlei onder de titels Footprint for Finance (welk land scoort er ‘triple E’?) en Footprint for Business – wandel eens over hun website. Massa’s boeiend & aanschouwelijk gepresenteerd spul, waaronder b.v.:
Kies een land, en aanschouw de evolutie van de voetafdruk én de bio-capaciteit daarvan sinds 1960. Schrikken geblazen!
Schik alle landen volgens uw eigen keuze uit één of meerdere van zeven indicatoren, waaronder de drie klassiekers van de HDI & een paar extra’s.
Bent u meer een lezer, dan zult u vooral blij zijn met hun nieuwsbrievenarchief.

Voorwaarts!? = uw tweewekelijkse dosis maatschappelijk engagement, zondag 17u
Alle Voorwaarts-uitzendingen op een rijtje

0 Comments on “Voorwaarts!? Global Footprint Network”

Leave a Comment