Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Europees beleid en de derde wereld

Share

In 2005 publiceerde de Commissie van de EU de mededeling Samenhang in het ontwikkelingsbeleid. Daarin staat dat alle verschillende domeinen van het Europees beleid erop moeten letten niet tegen de doelstellingen van ontwikkelings-samenwerking in te gaan. Olivier De Schutter, Speciaal Rapporteur voor het Recht op Voedsel bij de VN, belicht een paar punten die wat dat betreft nog voor verbetering vatbaar zijn. In de eerste plaats is er het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), dat dit jaar haar 50-jarig jubileum viert en waarvan een nieuwe versie bijna op punt gesteld is, maar tot dusver geen letter over die noodzaak tot coherentie. Dan is er het Europees beleid inzake biobrandstoffen, van de eerste, foute generatie nog wel. En dan is er de vraag of we al die soja en maïs voor ons vee moeten blijven halen uit landen waar onze vraag helaas tot landafpakkerij en giga-monoculturen leidt.

Eerdere Centraal-interviews over biobrandstoffen

0 Comments on “Europees beleid en de derde wereld”

Leave a Comment