Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Europees waterbeleid

Share

Een beetje vreemd: alhoewel uit de praktijk en studies uit diverse hoeken (o.a. van de Wereldbank) duidelijk blijkt dat het privatiseren van het waterbeheer praktisch altijd leidt tot prijsstijgingen, een slechtere dienstverlening  en minder investeringen in de infrastructuur, blijft de Troika toch EU-landen die aan de sukkel zijn als voorwaarde voor hulp opleggen dat ze hun watersector privatiseren. De VN-resolutie van juli 2010 stelt nochtans dat water een mensenrecht is, en dat staten de verplichting hebben ervoor te zorgen dat al hun onderdanen toegang tot voldoende zuiver water hebben. Marc Despiegelaere van Protos beantwoordt onze vragen over de campagne die momenteel de Europese Commissie aanspoort van een marktgebaseerde aanpak met een focus op concurrentie over te schakelen op een op rechten gebaseerde aanpak met een focus op openbare dienstverlening.

Meer info over de campagne (én heerlijk veel achtergrondinformatie: ‘Over Ons’ > ‘Literatuur’)

0 Comments on “Europees waterbeleid”

Leave a Comment