Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Something rotten in Antwerp…

Share

Met Georges Timmerman van Apache overlopen we de toestand bij het Antwerps parket waar de zaken helemaal verkeerd aan het lopen zijn.

De situatie was al lang verziekt, vooral tengevolge van het openlijk conflict tussen Procureur Generaal Yves Liégeois en zijn ondergeschikte aanklager Peter Van Calster. Van Calster wilde frauderende diamantairs niet laten lopen met een kleine boete.  Liégeois was wel voor het zacht compromis en verwijderde Van Calster van de diamantonderzoeken waarvan sedertdien niet veel meer gehoord is. Afgelopen week maakte Liégeois zijn ondergeschikte procureur Dams verdacht in de zaak Jonathan Jacob en liet hij drie nieuwe onderzoeken opstarten naar Van Calster, die onder het bevel van Dams stond.

“Liégeois wekt de indruk dat hij de zaak Jonathan Jacob gebruikt om zijn persoonlijke rekeningen te vereffenen.” zegt Timmerman.
“De bevoegde minister Annemie Turtelboom treedt in deze affaire tot nu toe bijzonder zwak op. Ze vraagt een onderzoek door de hoge raad voor de justitie, maar ze heeft geen greep op wat er gebeurt. Ze zou veel krachtiger kunnen optreden en zowel Liégeois als Dams tijdelijk kunnen schorsen. Ze zou verder het onderzoek naar de zaak Jacob buiten Antwerpen kunnen laten overdoen. Het principe van de scheiding der machten speelt hier niet want als minister heeft ze een injunctierecht dat haar toelaat om onderzoeksdaden te vragen.”

“Turtelboom is politiek verantwoordelijk voor wat er gebeurt in Antwerpen. Als er de komende dagen nog nieuwe wendingen komen dan valt te vrezen voor haar positie als minister van Justitie.”

0 Comments on “Something rotten in Antwerp…”

Leave a Comment