Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Fiets Rapport 2012: vooruitgang maar nog een lange weg te fietsen

Share

Enkele dagen terug kwam de Antwerpse Fietsersbond met haar Fiets Rapport 2012  naar buiten. Het bevat de neerslag van een bevraging van 750 Antwerpse fietsers over het fietsbeleid van de afgelopen jaren. Het gaat over Infrastructuur, Fietsdiefstal, Fietsstalling, Veiligheid en Communicatie. Verder doet  de Fietsersbond in het rappport  aanbevelingen voor een goed fietsbeleid.

Met Renaat Van Hoof van de Fietsersbond nemen we in Deel 1 het rapport door. Er is veel vooruitgang geboekt, maar ook nog een lange weg te gaan.

In het tweede Deel gaat het eerst over aanleg van kruispunten en vragen we of er ook geen probleem is met gedrag van fietsers.

Daarna over het beleid van de nieuwe coalitie die een  imago heeft dat ze het belang van de automobilist van buiten het stadscentrum als eerste, zelfs enige, prioriteit aanziet. Uit het bestuursakoord blijkt dit echter niet:  Het akkoord zegt bijvoorbeeld dat het nieuw bestuur de stad wil “verfietsen”. Dat bevestigde Schepen Mobiliteit Koen Kennis ook nog eens in een respons op het Fiets Rapport. Kennis is ook van plan om het bestaand overleg tussen overheid en Fietserbond verder te zetten.

Het bestuursakkoord van Antwerpen ziet er inderdaad goed uit zegt Renaat Van Hoof van de fietsersbond, “maar het belooft de hemel op aarde voor iedereen, en daar is onvoldoende ruimte voor. Er zullen keuzes moeten gemaakt worden. Een stad die kiest voor leefbaarheid moet de ruimte die voor auto’s voorzien is laten afnemen.”

Het is nog te vroeg om het nieuw beleid te beoordelen, maar de eerste signalen gaan eerder in de slechte richting uit: zo schrapte de stad de heraanleg van de Generaal Lemanstraat. Verder zei  schepen Kennis in zijn respons op het rapport ook dat hij voor de aanleg is van “fietsstraten”, waarbij gesuggereerd wordt dat fietsers uit andere straten zouden geband worden. Dat zou tot ernstige omleidingen leiden voor de fietsers.

Link: afstudeerwerk door Hendrik Heiremans over het VELO-project

0 Comments on “Fiets Rapport 2012: vooruitgang maar nog een lange weg te fietsen”

Leave a Comment