Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Telenet en Electrabel respectievelijk 40% en minstens 8.5% duurder dan U dacht.

Share

King aan 15€ en Kong aan 50€, twee GSM paketten waarmee Telenet de markt afschuimt. En bovendien “geen kleine lettertjes!”, aldus de reclamebrochure die Telenet vorige week verspreidde.
Die zijn er echter wel, en daaruit blijkt, onder andere, dat het King pakket 33% duurder is dan wat in de grote letters aangekondigd staat, en Kong zelfs 40%.

Maar ook voor  Electrabel is de waarheid nog steeds een rekbaar begrip. Twee weken geleden kondigde Electrabel triomfantelijk aan in haar blaadje “Energiek” dat ze ook volgens regulator CREG nu de goedkoopste is. CREG had echter vastgesteld dat dit slechts  klopte voor 1 van de 5 contracten die  Electrabel aanbiedt, en dan nog alleen maar  in januari. In februari, het moment waarop Electrabel claimde dat ze de goedkoopste was, had de firma haar prijs al met 8.5% verhoogd en was ze al teruggezakt naar de 9de plaats, aldus een persbericht van de regulator.
De editie van “Energiek” waarin de foutieve informatie stond  vonden we  niet meer terug op de website van Electrabel.   In een niet relevante reactie op het persbericht stelt Electrabel  dat de prijs van haar (duurdere, nvdr) producten daalt. Maar de firma bevestigt  terzelfdertijd  dat  haar “goedkoopste product” een nicheproduct is waarvan de prijs sterk kan fluctueren van maand tot maand.

Dergelijke toestanden zijn niet uitzonderlijk en worden niet aangepakt. Er bestaat een “Jury voor Ethische Praktijken inzake Reclame” (JEP) die tot taak heeft  “om te onderzoeken of de reclameboodschappen die verspreid worden via de media in overeenstemming zijn met de regels inzake reclame-ethiek.” Dat reclame-ethiek zeer ruim wordt  ingevuld  is niet verwonderlijk: de JEP is geen onafhankelijke instelling maar een organisatie die door de reclamesector zelf is opgezet.
Ondertussen hoedt u zich best voor  wat u via internet, krant, radio- en TV toestel aan commerciële info ingelepeld wordt. Zeker als het medium  een kwaliteitslabel draagt als het om  informatieverspreiding gaat.

0 Comments on “Telenet en Electrabel respectievelijk 40% en minstens 8.5% duurder dan U dacht.”

Leave a Comment