Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Bank zonder Bubbels

Share

Marc Bontemps is één van de initiatiefnemers van NewB, een in oprichting zijnde coöperatieve bank. Met slogans als ‘Ik bank mee!’ en ‘Een andere bank is mogelijk!’ wierven ze sinds zondag al 25.000 private mede-coöperanten (er was gehoopt op 10.000 binnen de 100 dagen). We hadden het met hem over hoe het allemaal begon; over wat deze bank nu zo bijzonder maakt; en over wat men als deelnemende persoon of organisatie van de bank zal kunnen verwachten.

1 Comment on “Bank zonder Bubbels”

  1. #1 hugo van de gaer
    on Apr 2nd, 2013 at 12:57 am

    Bij de Tour NewB in Antwerpen was de “waardenboom” wel degelijk een soort copy/paste van het ASLK-project “cliëntenbank”, jaren 90 toen de ASLK al tot de Fortisgroep behoorde. Het infofilmpje met de ASLK-directeur op rust bevestigt trouwens die stelling omdat die man toen nauw met de marketing te doen had. Dit cliëntenbank-principe was trouwens geïnspireerd (geïmporteerd?) op de aanpak van een Franse bank en zou succesvol geweest zijn, daar. Met de komst van de G-bank heeft men dat principe volledig verlaten. De heer Bontemps mag hierover toch wel tranparanter zijn. Van mijn bankier zou ik dat eisen. Op 1 april heb ik een aandeel gekocht, ondanks met scepsis. Ook in de toenmalige, geïdealiseerde ASLK werd aan hard selling gedaan om “niet teveel marktaandeel te verliezen”.

Leave a Comment