Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Voorwaarts!? Jeugdbond voor Natuur en Milieu

Share

Deze week in de studio: Julia Stappers en Yves Pepermans van de Jeugdbond voor Natuur en Milieu, beter bekend als JNM, in 1983 ontstaan uit de fusie van de Belgische Jeugdbond voor Natuurstudie en de Wielewaaljongeren. Momenteel zijn er een veertigtal afdelingen met in totaal zo’n 3000 leden, bewust kleinschalig om efficiënt aan natuurobservatie te kunnen doen. Daarnaast doen de leden ook aan natuurbeheer, en doen ze mee aan grotere acties voor het milieu.

Wat JNM zo bijzonder maakt, is het basisdemocratische bestuur. Elke afdeling heeft wel een voorzitter die als contactpersoon / woordvoerder functioneert, maar die is niet de baas. Julia, die vanuit de reguliere scouts kwam, was op haar eerste JNM-kamp dan ook danig gedesoriënteerd: géén leiding! Niemand die zegt wat er moet gebeuren! Zelf nadenken en beslissen! Die houding van initiatief en verantwoordelijkheid nemen in plaats van louter te functioneren op gezag trekken JNM-ers duidelijk door naar hun plaats in de maatschappij. Het ecologisch gedachtengoed wordt consequent in de praktijk gebracht (nooit met de auto, b.v., en biologisch eten op kamp), en JNM neemt regelmatig deel aan milieu-gerelateerde acties.

Het centraal kantoor in Gent staat o.a. in voor allerlei vormingsactiviteiten (animatorcursus, debatcursus, natuurbeheercursus, kettingzaagcursus …) en een aantal thematische werkgroepen (vieze beestjes!). JNM is erkend en wordt gesubsidieerd als jeugdvereniging en als milieuvereniging, en zetelt ook in de milieuraad.

We hadden het verder over een paar specifiek Antwerpse initiatieven, zoals de samentuin in Borgerhout en het natuurbeheer van de Vuile Plas in Kontich, en de samenwerking met andere actoren die rond dezelfde thematiek bezig zijn, zoals b.v. bij de organisatie van de overcamping.

Voorwaarts!? = uw tweewekelijkse dosis maatschappelijk engagement, zondag 17u
Alle Voorwaarts-uitzendingen op een rijtje

0 Comments on “Voorwaarts!? Jeugdbond voor Natuur en Milieu”

Leave a Comment